Quantcast

Бойко Борисов за 'Турски поток': Отиваме към трета фаза, която вече е обвързваща

OFFNews Последна промяна на 30 ноември 2018 в 20:22 3372 3

Вървим в посока на "Български поток" на територията на страната, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти по повод позицията на "Газпром" за изграждане на втора тръба на "Турски поток", предаде "Фокус".

"Досега всички условия бяха необвързващи. Сега отиваме към третата фаза. Чакаме държавният регулатор да одобри или не предложението ни, за да отидем към третата фаза - това е обвързващата", подчерта министър-председателят.

Борисов посочи, че "това означава, че който резервира капацитет, това е реално взетото решение. То трябва да стане в началото на декември".

Премиерът заяви, че доста месеци вече се работи по темата. "Пак казвам, в Европа го наричат Балкански хъб "Балкан", руската страна предпочита газоразпределител, но става въпрос за едно и също нещо. Вървим в посока на "Български поток" на територията на България", допълни той.

Министър-председателят подчерта, че всички срещи по тази тема са били съвместно с Европейската комисия и всяка една стъпка е обсъждана. Той припомни, че дори председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в София е казал, че ако се работи по плана, предложен от българския премиер, с газоразпределителен център, със спазването на Трети либерализационен пакет и възможност и да се търгува на газовия хъб, няма да има проблеми.

Бойко Борисов е категоричен, че "това не е само български интерес и българско решение, защото зад нас чакат сърбите, унгарците и австрийците. Ние сме първи на входа и трябва да свършим най-много работа".

По-рано днес мнозинството в парламента прие промените в Енергийната стратегия до 2020 година, свързани с изграждането на газов хъб "Балкан" и създаване на функционираща газова борса.

В стратегията е заложено изграждането на над 470-километрова инфраструктура, която ще служи за развитието на редица ключови енергийни проекти в региона. Според информация от Министерския съвет, сред тях са "Турски поток", проектите от "Южния газов коридор", Транс-адриатическият газопровод, Транс-анадолският газопровод, междусистемната връзка Гърция-България, както и проектът за нов терминал за втечнен газ в гр. Александруполис.

Минути, след като парламентът прие стратегията, "Газпром" официално оповести, че планира да резервира капацитет за новата газопроводна инфраструктура у нас, което показва, че втората тръба на "Турски поток" ще мине през България.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21762

3

spirit оригиналът

01.12 2018 в 18:33

По времето на Орешарски по проекта "Южен поток" се работеше интензивно и започна полагането на тръбите. После дойдоха американските сенатори, начело с ястреба, притиснаха правителството и резултатът беше - Орешарски обяви спирането на проекта, не неговото прекратяване, и подаде оставка - знак, добре разчетен от Русия. Въпреки оставката и обявеното спиране, разрешението за строежа не беше отменено и след оставката на Орешарски то продължаваше да стои на сайта на министерството. След това дойде ГЕРБ, отмени разрешението за строеж, обяви прекратяването на проекта и Борисов започна да се бие в гърдите, че е спрял и трите руски проекта, за което редовно получаваше потупване по рамото и погалване по главичката. Тези факти лесно могат да бъдат доказани.Руснаците ни поднесоха тръбата на тепсия, а заради чужди интереси нашите продажници я отказаха! Сега бягай бос по пясъка и плащай на гаджалите!

3774

2

ЛАФЪРДИЕВ

30.11 2018 в 22:41

юли 2010 г. , ноември 2010 г. , ноември 2012 г... Договори. Подписи, дори и за последно.. Заглавие на ББС - "Кученце подпечата газовата сделка на България".. Решение 876 от 2 декември 2011 - за ОБЕКТ С НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ и ЗА НАЦИОНАЛЕН ОБЕКТ..
Та Баце да няма после пак: “Нищо не мога да докладвам за “Южен поток”, защото нямам достъп до договорите по проекта“, заяви премиерът Борисов в парламента. „…Не ми се дава от коя година и колко печалба ще имаме от преноса на този природен газ. " Щото не знам кво пише пак в договорите от третата фаза и дет ша ги подписваш..

4568

1

Tabadatko

30.11 2018 в 21:50

Жалко. :) Но какво да се прави. И Путин трябва да живее от нещо.