Бойко Борисов и Денис Звиздич обсъдиха създаването на регионална авиокомпания

OFFNews Последна промяна на 13 април 2018 в 13:56 3354 0

Снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич обсъдиха днес в Министерския съвет създаването на регионална авиокомпания, която да свързва столиците на балканските държави. Това съобщиха двамата след срещата си.

Денис Звиздич е на официално посещение в България от вчера по покана на Бойко Борисов.

Българският премиер заяви, че е възложил на министъра на транспорта да разгледа темата за полети между 4-5 държави от региона, които нямат свои авиокомпании.

Борисов посочи още, че по другите инфраструктурни проекти - магистрали и жп пътища - се работи. Всяка една държава по трасетата трябва да положи максимални усилия да завърши своите участъци.

Министър-председателят заяви, че политическият елит на Балканите е разбрал, че единственият път за страните от региона е членство в ЕС и НАТО. Според него трябва да се работи максимално бързо, като се използва инерцията, която се е създала през тези няколко месеца.

Важно е да дадем реална перспектива на страните от Балканите за присъединяване към Европейския съюз. Не искам да изглеждам като голям оптимист, но само преди година темата за присъединяването на страните от Западните Балканите към Евросъюза изглеждаше като абсолютно невъзможна, каза Бойко Борисов.

Денис Звиздич благодари на България, че е поставила темата за членство на страните от западните Балкани в ЕС като приоритет по време на председателството на Съвета на ЕС. Той посочи, че страната му е изпълнила всички изисквания на ЕК и очаква до края на годината да получи статут на кандидат-член на ЕС и да започне преговорите за членство.

Босна и Херцеговина работи усилено за интеграция в НАТО, за върховенството на закона в страната и за създаване на контакти със съседните държави в региона. Целта ни е мир, стабилност и икономически просперитет, които да задържат младите хора в страната, каза Звиздич.

Той посочи, че Босна и Херецговина е светска държава, културно принадлежаща към Европа и осъзнаваща важността на стабилността. В страната има четири религии и не се поддържа никаква форма на радикализъм.

Мисля, че Денис Звиздич много ясно и точно отговори какви мерки и колко работа са свършили нашите колеги по темата радикален ислям, заяви премиерът Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови