БОЕЦ пита ЦИК: Пеевски гражданин на ОАЕ ли е?

'Не може да имаме законни избори, ако имаме незаконни кандидати', твърдят от организацията

Йорданка Веселинова 18 октомври 2021 в 10:21 8487 1

Вчера от неправителствената организация БОЕЦ са изпратили сигнал, в който се посочва, че Делян Пеевски може да има двойно гражданство и с това нарушава Изборния кодекс

Ако това се окаже вярно, то според чл. 65 от Конституцията, Пеевски следва да бъде заличен от листите на ДПС в Стара Загора и Благоевград, на които е и водач.

БОЕЦ аргументира съмненията си с поредица от изказвания на Бойко Борисов, представители на ДПС, разследвания, резултатите от националната кампания "Издирваме Пеевски", както и разрешението за пребиваване на Пеевски в ОАЕ, издадено на 22 юни 2015 и изтича на 21 юни 2018 г. (документът беше публикуван в bird.bg), като е възможно след него той да е получил и гражданство.

В сигнала си от организацията прилагат и съобщението за наложените санкции по закона "Магнитски" на няколко български граждани, сред които е и Пеевски.  

Според БОЕЦ санкциите по закона "Магнитски" са с качеството на влязла в сила присъда ограничаваща собственическите и други права на санкционираните лица. Като основанията – нарушаване на човешките права и корупция са тежки престъпления и според наказателния кодекс на България.

От организацията заявяват, че "не може да имаме законни избори, ако имаме незаконни кандидати" и настояват ако има нарушение на закона, то Делян Пеевски следва да бъде отстранен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

18.10 2021 в 10:46

Нищо чудно да има гражданство, няма да му е първото престъпление. Но все пак - айде стига сега, имаха хубава акция и я развалиха с несериозни глупости: санкциите по закона Магнитски нямат статута на присъда дори в Щатите, камо ли в България. Много по-важно е колко е унизително, че Порки смята, че може да е депутат без да стъпва в Стара Загора или Благоевград. Или в Парламента. Това е унижение и за институцията, и за държавата, и за народа. Ама народът гласува, за която партия са му казали, и си носи теглото. А в случая на Пеевски - то не е малко...