Близнашки: Случаят с разследването на президента е скандален

OFFNews 21 май 2014 в 08:30 3700 10

Случаят с разследването спрямо президента Росен Плевнелиев е повече от скандален, защото става дума за един сценарий, който е в ход още от миналата година, когато той зае страната на протестиращите граждани.

Това каза в интервю за Нова телевизия професорът по конситуционно право Георги Близнашки.

По думите му това е поредната провокация спрямо държавния глава и в основата му стои задкулисието. „Това е противоконституционно, защото тези органи би трябвало да имат елементарна правна култура и да знаят, че президентът е политически неотговорен – не могат да се извършват никакви разследвания спрямо него”, категоричен беше експертът.

Според проф. Близнашки е правилно, че главният прокурор се е усетил навреме и е сложил "край на този фарс". „Скандалът е огромен и ще придобие международен отзвук”, категоричен беше той и уточни, че главният прокурор е решил да си спести този скандал.

Пред БНР зам. главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че не вижда укоримо поведение в прокурора от Софиска градска прокуратура, който е разпоредил проверка по сигнала на Николай Бареков. "Личното ми мнение е, че наблюдаващият прокурор не е превишил своите права. Той е разпоредил само снемане на обяснения от Николай Бареков и е изискал писмени доказателства от него. Не виждам нищо укоримо в тези указания", коментира Сарафов. Той каза, че проверката е отменена от Върховна касационна прокуратура, защото "неволно или не обхватът на проверката е разширен от ДАНС". Според него обаче от ДАНС не са нарушили Конституцията или закона като започнали да разследват президента, защото в сигнала имало данни за нарушения от други лица. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!