В Благоевград ще има нови избори за кмет

OFFNews 24 септември 2020 в 14:02 2876 0

Жителите на Благоевград ще трябва да избират нов кмет. Това следва от решението на Конституционния съд от днес, с което КС отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд и искането на 63-ма народни представители от 44-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

В края на юни Върховният административен съд спря производството по административно дело № 6303/2020 г. до произнасянето на КС.

Делото във ВАС беше образувано по касационна жалба на кмета на Община Благоевград Румен Томов срещу решение от 21 май 2020 г. на Административен съд Благоевград, с което е отхвърлена жалбата му срещу определение на Общинската избирателна комисия (ОИК) – Благоевград за предсрочно прекратяване на пълномощията му на кмет на Благоевград.

На 11 май Общинската избирателна комисия реши да не обжалва определението на Административния съд в града и така отпадна решението за отстраняването на Румен Томов от поста. Причината, че той е пропуснал в определен от закона срок да се заличи от Търговския регистър след избирането му за градоначалник.

Кметът е нарушил Закона за местното самоуправление и местната администрация. В едномесечен срок след избирането си той е прехвърлил едноличната си фирма на сина си, но не е предприел действия по заличаването й. Направил това седмица след изтичане на срока. За това нарушение сигнализира дотогавашният кмет Атанас Камбитов след проверка в Търговския регистър.

ОИК прекрати предсрочно правомощията му като кмет след решение на ВАС. Томов обаче пусна жалба в съда, че с това решение се нарушават правата му. Съдът пък спря определението на ОИК до гледането на делото по същество.

Румен Томов се яви на кметските избори като независим с подкрепата на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови