Бюджетът влиза в пленарна зала за първо четене

OFFNews 26 август 2021 в 08:21 1187 0

Снимка Архив

Депутатите ще обсъдят предложената от служебното правителство актуализация на бюджета на първо четене в пленарната зала, след като законопроектът мина през комисии.

Предвижда се в хазната да постъпят 2 милиарда лева повече, а новите разходи да бъдат 1 милиард и 800 милиона лева.

В ресорната бюджетна комисия само депутатите от ГЕРБ гласуваха „въздържал се“. Останалите подкрепиха текстовете по принцип, но дадоха заявки за собствени предложения между първо и второ четене.

От 1 октомври се залага средно увеличение на пенсиите с 12,5% и добавка за най-ниските, за да се изравнят с прага на бедност. Това предложение на кабинета не се приема еднозначно положително.

„Трябва да е ясно, че няма как от 300 лева 340 лв. да бъде минимална пенсия – т.е. 40 лева повече, като махнете 50 лв., това означава 10 лв. по-малко в портмонето“, заяви Мария Капон от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, цитирана от БНР.

От „БСП за България“ също ще направят предложения между първо и второ четене. „Комбинация между увеличаване на тежестта на коефициента осигурителен стаж, каквото е предложението на служебното правителство, и нашето предложение за преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход от по-късна година“, каза Георги Гьоков пред "Хоризонт".

Предложението на ДПС, изразено от доайена в социалната комисия д-р Хасан Адемов, е: „По 120 лева всеки месец за месеците октомври, ноември и декември – общо 360 лева, без да пипаме модела на пенсионно осигуряване“.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев (ГЕРБ) предложиха сегашната добавка от 50 лв. за всички пенсионери да се увеличи на 100 лв.

Освен за пенсиите, трябва да се осигурят допълнително пари за здравеопазване по бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както и средства за подпомагане на бизнеса, които са в държавния бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!