Бюджетът на НЗОК е по-голям, но не решава проблеми

Георги А. Ангелов 12 ноември 2019 в 16:41 2012 0

След тричасови дебати парламентът прие на първо четене бюджета на НЗОК за 2020 г. на първо четене. "За" бюджета гласуваха 120 народни представители, "против" - 88. В бюджета на Здравната каса за 2020 г. са предвидени 4 744 704,9 хил. лв. приходи и трансфери. Разчетените средства за здравноосигурителни вноски са 3 107 134,2 хил. лв., което представлява увеличение с 264 880,0 хил. лв. в сравнение с 2019 г. Въпреки увеличената сума за здраве, бюджетът бе критикуван от депутати от БСП и ДПС.

Професор Георги Михайлов (БСП) заяви, че бюджетът не решава нито един от проблемите в здравната система и бюджетната рамка откъм финансов план е трудна за реализиране, тъй като няма иновативни и креативни мерки.

За неосигурените се предлагат 2,1 млн. лв., които са отражение на заплатите на минималните осигурителни прагове и минималната работна заплата. “Всичко това ме кара да мисля, че този допълнителен финансов ресурс е в нарушение на предвидените мерки. Ние приемаме приходите, при положение, че не сме приели минималната работна заплата", каза Михайлов.

Според него от частта за болнична помощ не става ясно какво се случва със заплатите на медицинските сестри, които протестират от месеци за по-високи заплати. Михайлов обърна внимание и на рязкото намаляване на средствата за координационните програми между държавите от ЕС. Това означава, че по-малко български граждани ще могат да занимават за лечение в чужбина, при положение, че има тенденция за увеличаване тези нуждаещи се от лечение в чужбина.

Д-р Нигяр Джафер (ДПС) заяви, че "бюджетът на НЗОК за 2020 г. е на купеното време и спокойствие от управляващите, на безхаберието и на отдалечаващата се реформа". Джафер посочи, че се увеличава тенденцията пациентите в България да бъдат най-доплащащите и късно диагностицирани поради липса на определени мерки.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че няма никакви различия по отношение на това, че профилактиката, ранната диагностика, лекуването в доболничната помощ, долекуването трябва да бъдат приоритет. В това нямаме никакво различие", каза Ананиев. Според него всяко едно по-рязко движение би довело да хаос и объркване в системата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови