Бюджетът на Комисията за борба с трафика на хора ще бъде увеличен със 194%

OFFNews 26 януари 2024 в 12:59 636 0

Снимка МВР

Конференцията

Бюджетът на Комисията за борба с трафика на хора ще бъде увеличен със 194%. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по време на национална конференция на тема „Превенция и борба с трафика на хора: добри практики и устойчиви решения".

"Трафикът на хора е бич на нашето съвремие", каза Габриел. Тя подчерта, че за да се справим с този проблем, трябва да премахнем причините за него, сред които на първо място е бедността.

Вицепремиерът призова и за по-строги наказания за занимаващите се с този "много привлекателен бизнес". Габриел отбеляза, че проблемът съществува не само в бедните страни, но и в по-развитите държави от ЕС.

Еврокомисарят Илва Йохансон каза във видеопослание, че истински резултати в борбата с трафика на хора могат да бъдат постигнати само ако България е пълноправен член на Шенген.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който също присъства на конференцията, изрази категоричната позиция, че само със съвместни усилия могат да бъдат идентифицирани предизвикателствата и да се очертаят необходимите мерки за постигане устойчиви решения в борбата с трафика на хора. 

По думите му задълбочаването на кризите – икономически, военни, екологични, демографски, води до увеличение на случаите на трафик на хора, а начините за извършване на това престъпление стават все по-разнообразни, което изисква бърз и адекватен институционален отговор.

Подобна тенденция наблюдаваме и по отношение на контрабандата на мигранти – престъпление, тясно свързано с трафика на хора. Практиката показва, че често престъпни групи се занимават и с двата вида престъпна дейност, генерираща огромни печалби.

През 2023 г. са проведени 14 полицейски операции, от които две с международно участие под координацията на Европол и Евроюст. Неутрализирани са 13 организирани престъпни групи, ангажирани с различни форми на трафик на хора.

Освен целенасочените превентивни действия, министърът изведе необходимостта от адекватна професионална подготовка на служителите, пряко ангажирани с противодействието на трафика на хора.

„Наясно сме както с видовете трафик и начините на рекрутиране на жертви, така и с причините, поради които уязвими хора попадат в престъпните мрежи. Преодоляването на тези причини е дълъг и сложен процес. Предизвикателствата са много и изискват обединени и едновременни усилия в много посоки - повишаване на интеграцията и образоваността, намаляване на бедността и маргинализацията, подобряване на заетостта и на жизнения стандарт - области, в които МВР няма пряко участие", каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика