Бюджетът може да издържи, ако няма нова вълна на COVID-19 и спре добавката от 50 лв. към пенсиите

Според Георги Ганев, ако ще се отива към служебно правителство, това трябва да стане до средата на май

OFFNews 29 април 2021 в 07:40 3720 0

Снимка БТА/Цветомир Петров, архив

Георги Ганев

Икономически ситуацията у нас не е добра, но това се дължи на COVID епидемията и мерките за борба със заболяването. Домакинското потребление върви добре, продължава и тази години да държи ниво. 

Това заяви депутатът Георги Ганев от Демократична България, председател на бюджетната комисия в парламента, по БНТ. 

Първите месеци на годината държавата харчеше повече, отколкото обикновено по това време. Освен на противоедемичните мерки, по-голямата част от тези разходи се дължат на увеличението на пенсиите и добавките към тях, както и на увеличените заплати в бюджетния сектор. Можем да спорим за такава политика, но увеличените разходи се дължат на това, обясни Ганев.

По думите му има дефицит в бюджета към края на март, но финансовият министър в оставка Кирил Ананиев увери, че към края на април очаква да е на нула, да няма дупка в бюджета. 

Ако имаме нова вълна или, не дай Боже, две вълни на COVID-19, бюджетът няма как да издържи. Ако няма следваща вълна обаче е възможно с разумно изпълнение на бюджета да се изкара до края на годината, обясни Ганев. 

Това означава спиране на добавката от 50 лв. за пенсиите, уточни той. Това товари бюджета с милиард и триста милиона лева. Ако искаме да продължим тези суми да се изплащат, бюджетът трябва да се актуализира. А и колегите са внесли законопроекти, които предполагат ревизиране на бюджета, допълни икономистът. 

Според Георги Ганев ако ще се отива към служебно правителство, това трябва да стане до средата на май. Нищо особено не може да се случи в този срок. При положение, че сега правителството в оставка не внася актуализация на бюджета - по Конституция парламентът не може да промени нищо, инициативата трябва да е на кабинетът, каза още депутатът от ДБ. 

Има план за теглене на нови заеми - 3,7 млрд. могат да се изтеглят, каза още той. 

Предлагаме праг 85 000 евро за избор дали да се регистрирате по ДДС, обясни Ганев. По думите му това ще даде избор на физическите лица и фирмите. Не задължаваме никого за нищо, подчерта Георги Ганев, като коментира внесения законопроект от ДБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews