Бюджет 2018 влиза в парламента на второ четене

OFFNews 29 ноември 2017 в 08:07 4551 0

Народните представители ще гласуват окончателния бюджет на НЗОК, Държавното обществено осигуряване (ДОО) и бюджета на държавата за 2018 година. Това се посочва в проектопрограмата за работа на Народното събрание.

Те бяха приети без дебати от бюджетната комисия на 23 ноември. В бюджета на НЗОК беше одобрено предложението за допълнителни 27 млн. лева от резерва на касата за първична и извънболнична помощ, за медико-диагностични дейности и за дентална помощ.

Сред основните параметри в бюджета за Държавното обществено осигуряване са увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари от 460 лв. на 510 лв., както и повече пари за втората година майчинство и за обезщетение при безработица.

Депутатите ще гласуват и окончателни промени в Закона за кредитните институции. Те ще решават дали да задължат банките да предоставят на БНБ информация за негативно влияние на лицата, които притежават 50% от капитала ѝ.

Парламентът трябва да гласува и намаляването на партийната субсидия от 11 лева на 1 лев за партиите извън парламента, докато тези в Народното събрание ще запазят досегашния модел за финансиране. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!