Обсъждането на спасителния план за Перник в Столичния общински съвет приключи без резултат

Ирина Евгениева 20 януари 2020 в 19:42 2429 0

Без каквото и да е взето решение приключи заседанието на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет. На него трябваше да се обсъди планът на правителството за справяне с водната криза в Перник.

В заседанието се включиха министърът на икономиката Емил Караниколов, регионалният министър Петя Аврамова заедно със зам. министъра Николай Нанков и министърът на околната среда Емил Димитров, кметовете на София и Перник Йорданка Фандъкова и Станислав Владимиров.

Министрите увериха неколкократно, че при изпълнението на плана за спасение на Перник няма риск за водоснабдяването на столицата.

Беше обявено, че връзката между София и Перник ще струва 25 млн. лв., но министърът на икономиката Емил Караниколов каза пред общинската комисия, че точната стойност на проекта все още не е ясна. Причината - не е уточнено какви точно съоръжения има налични, за да се направи бързо помпена станция и водопровод от София до Перник.

Чак когато се уточни, Министерският съвет ще вземе решение, което може да влезе за обсъждане в Столичния общински съвет.

"Ако решението е достатъчно ясно и не предизвиква въпроси, то може да се гласува още този четвъртък. В противен случай - ще се обсъжда в съвета, когато всичко е ясно", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Същевременно тя е категорична, че водоснабдяването на София е гарантирано за години напред.

По данни на "Софийска вода" в язовир Искър са налични около 465 млн. куб. метра вода, а в язовир Бели Искър има 9 млн.куб. метра вода, съобщи кметът.

Всички водни количества в системата на София се следят ежедневно и автоматично в контролния център на "Софийска вода", увери Фандъкова.

Според министъра на икономиката спасителният план няма да доведе до увеличаване на цената на водата нито за София, нито за Перник.

Кметът на Перник Станислав Владимиров припомни, че градът е близо месец в бедствено положение, въпреки мерките, които бяха предприети от страна на Министерския съвет за увеличаването на притока към яз. "Студена".

Режимът на водата в Перник започна на 18 ноември 2019 г., а причината - малкото количество вода в яз. "Студена".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови