Без парламентарен контрол в НС днес. Депутатите обсъждат Пловдивския панаир

OFFNews 09 юни 2023 в 08:01 1105 0

Сградата на Народното събрание

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Сградата на Народното събрание

Народното събрание няма да проведе редовния си петъчен парламентарен контрол, в който министри отговарят на депутатски въпроси. Вместо това те ще започнат пленарния ден с разглеждане на проект на решение за прехвърляне на акции на Международния пловдивски панаир към държавата и гласуване на първо четене на промените в Търговския закон, съобщава БНР. Вчера те не бяха приети промените заради липса на кворум.

Промените в Търговския закон са част от законодателния пакет по националния План за възстановяване и устойчивост. С тях се формулират критерии за откриване на производство по несъстоятелност, включително на физически лица, облекчава се процесът по предявяване и приемане на вземанията и се намаляват съдебните такси. Създава се нова правна форма на дружество с променлив капитал, ориентирано към иновативните стартъп компании, чрез намаляване на първоначалните разходи за учредяване, свободно прехвърляне на дружествените дялове и минимизиране на набора от права и задължения на съдружниците. Депутати от ГЕРБ изразиха резерви към този твърде либерален режим, но обявиха, че ще подкрепят промените и ще внесат поправки преди второ четене.

В петъчната програма беше прехвърлено и разглеждането на Проект на решение за възлагане на министъра на икономиката и индустрията да предприеме всички необходими действия пред "Централен депозитар" по вписване на безналичните акции от община Варна в полза на държавата от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. Става дума за 16 314 400 броя акции от валидно сключен през 2017 г. договор за дарение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови