Без евтини туристически визи за руснаци, интервютата с тях - с повишено внимание

OFFNews 29 септември 2022 в 15:31 2020 3

По-скъпо и по-сложно ще е получаването на туристическа виза за България от руските граждани заради отмяната на преференциалния режим вследствие на войната в Украйна.

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

По-скъпо и по-сложно ще е получаването на туристическа виза за България от руските граждани заради отмяната на преференциалния режим вследствие на войната в Украйна.

България ще продължи да се придържа към общоевропейското решение за отмяна на преференциалното третиране на руски граждани при издаването на туристически визи - увери служебният министър на външните работи Николай Милков в отговор на въпрос от руската агенция ТАСС по време на брифинг днес. Журналистът попита как ще се измени визовия режим за съгражданите му.

"Доскоро събирахме по-ниски такси от определените за руските граждани, които пристигат с туристическа цел в България. В момента този преференциален режим е отменен. Връщаме се към ситуацията от преди даването на тези облекчения. Други изменения към момента не се предвиждат. Остават общите условия, това са организиране на интервюта за кандидатите за визи с цел изясняване на техните намерения, на техния статут, на това какво възнамеряват да правят в България. Тук е необходимо в сложната обстановка, която е създадена, повишено внимание", каза министърът.

След отмяната на преференциалния режим преди около месец България повиши цената на визите за руски туристи от 35 на 80 евро.

По данни на Министерството на туризма, оповестени в началото на септември, над 60 хил. руснаци са посетили България от началото на годината въпреки липсата на полети, прекратени след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари. Над 70% от тях са собственици на имоти по морето. Има руски граждани, които обявиха за продажба имотите си по Черноморието ни.

Отмяната на облекчения визов режим предполага не само оскъпяване на визите, но и предоставянето на повече изискуеми документи и известно удължаване на срока за отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

29.09 2022 в 17:26

Без руzнаци!

2744

2

AAA

29.09 2022 в 16:32

Поне ги направете по 500€ , като ще търпим тази нагла пастмина. Нормалните държави им забраниха влизането.

1000

1

Про100Киро

29.09 2022 в 16:16

Хора, наистина ли сте толкова прости? Нали туроператорите ще си го калкулират в цената това увеличение и то ще бъде платено от печалбата на хотелите които са български. Ние цената не можем да вдигнем за крайният потребител защото турците ни дишат във врата с ниски цени и високо качество. Така че всяко едно увеличение на цените за визи се плаща от българина, а не от руснака. Или както винаги съм казвал - прост, по-прост, българофоб. Това сте вие, про100Българофоби.
 
X

Подкастът на OFFNews