Quantcast

Белгийският посланик: Не познаваме в дълбочина проблема между Скопие и София

Вицепрезидентът: Грешката ни е, че не успяхме достатъчно да обясним на европейските ни партньори националната си позиция

OFFNews Последна промяна на 02 декември 2020 в 16:46 3016 0

Европейското бъдеще на страните от Западните Балкани и позицията на България за Република Северна Македония бяха акцент в срещата на „Дондуков“ 2 между вицепрезидента Илияна Йотова и посланика на Кралство Белгия Фредерик Мьорис.

Освен в нашата страна, посланик Мьорис представлява Белгия и в Република Северна Македония, Албания и Косово.

Белгийският посланик изтъкна значението на България като член на ЕС за европейското бъдеще на Западните Балкани.

Вицепрезидентът посочи, че България е най-добрият лобист европейското членство на тези страни и по време на своето председателство на Съвета на ЕС наложи темата в дневния ред на Европа.

„Имаме обаче нерешени въпроси с Република Северна Македония. Грешката ни е, че не успяхме достатъчно да обясним на европейските ни партньори националната си позиция“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е категорична, че България няма да допусне суверенитет и национална идентичност да се градят на гърба на българската история

„Не познаваме в дълбочина тези проблеми и е необходимо те да бъдат представени и изяснени в публични дебати, включително и на европейско ниво“, посочи от своя страна посланик Фредерик Мьорис.

Илияна Йотова подчерта, че трябва да се познава добре историята на Балканите, за да се разбере българската позиция.

Вицепрезидентът представи пред посланика червените линии, формулирани след Консултативната среща при президента Радев миналата година, последвалата рамкова позиция на Министерски съвет и приетата от Народното събрание декларация.

Йотова изрази съмнение, че до края на германското председателство въпросът за начало на преговорите ще бъде решен. 

Тя е убедена, че въпросът за разширяването трябва да се разглежда в контекста на големия дебат за бъдещето на Европейския съюз.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !