Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

БДЖ ще плати 100 млн. лв. за купуване на нови влакове

OFFNews 18 юли 2018 в 13:50 2588 0

БДЖ ще плати 100 млн. лв. за купуване на нови влакове

„БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД ще получи до 100 млн. лева целево финансиране през 2020 г. за новите влакове, съобщиха от правителствената пресслужба.

Проектът за инвестиционен разход „Придобиване на нов подвижен състав за нуждите на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД“ беше одобрен от правителството на заседанието му в сряда.

На 4 юли правителството одобри допълнителни плащания от централния бюджет към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в размер на 103 728 000 лв. Сумата беше предоставена на „Холдинг БДЖ“ ЕАД като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възстановена до 28 декември 2020 г.

Средствата се предоставят на холдинга за погасяване на задълженията по Втория облигационен заем, сключен през 2007 г.

През последния месец правителството преговаряше с банките облигационери в опит да намали размера на огромните наказателните лихви по заема, които бяха наложени след като управлението на БДЖ от ГЕРБ спря да плаща редовно. Кредиторите на жп компанията обаче не се съгласиха на никакви отстъпки и стартираха разпродажба на активите на компанията - хиляди товарни вагони и историческата сграда на холдинга на столичната ул. "Иван Вазов" №3.

Само заради спряното изплащане на кредитите по облигационния заем от страна на управляващите от ГЕРБ от джоба на българските данъкоплатци са изтекли почти 100 милиона лева.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!