Базата за многонационалната бойна група на НАТО у нас ще бъде за 1 500 военни

Кристина Минчева 13 септември 2023 в 16:23 1365 0

Комисия по отбрана

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Комисия по отбрана

В база за многонационалната бойна група на НАТО ще бъдат разположени около 1 500 военни, като ще има възможност за повишаване на числеността, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушване в Комисията по отбрана.

Водеща страна в групата е Италия, чиито войници ще бъдат с най-голям брой, като вътре влизат представители на всички страни, включително и България.

Той обяви, че разполагането на базата на територията на област Ямбол все още е намерение, а не окончателно решение.

„Оценката на военните експерти е, че това е най-подходящия регион“, каза Тагарев, като добави, че стойността на военната база ще бъде около 100 млн. лева, а част от средствата ще бъдат дадени от НАТО.

Според него разполагането на база на многонационалната бойна група ще подпомогне икономическото развитие на региона, но отчита като грешка, че не е дал достатъчно информация, за да избегне натрупалото се напрежение сред хората в Ямбол.

Тагарев обясни, че миналата година, на среща на върха на НАТО, е било взето решение по източния фланг на Алианса да бъдат разположени бойни групи, които са с численост около 5000 военнослужещи, когато са напълно разгърнати.

По думите му в момента се дискутира да има една част от тази численост у нас - по-малко от 50% и "при необходимост бързо да нарасне числеността, за да може да изпълни функциите си, които са по възпиране и отбрана от потенциален агресор".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика