Бърза помощ вече ще си съдейства с европейските институции

Ружа Райчева 26 септември 2023 в 06:45 723 0

Пленарната зала на бившия Партиен дом

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Пленарната зала на бившия Партиен дом

Депутатите ще ратифицират споразумение между МВР и Европейския комуникационен офис за участие на България в указател с данни за контакт с националните центрове за приемане на спешните повиквания.

Споразумението е било подписано преди повече от три години - на 7 април 2020 г. в София и на 22 юли същата година в Копенхаген. Европейският комуникационен офис е постоянният секретариат на Европейската конференция на пощенските и телекомуникационните администрации, в която политикоопределящите институции и регулаторите на страните от цяла Европа си сътрудничат за хармонизиране на телекомуникациите, радиочестотния спектър и пощенските разпоредби.

Днес от 9 часа Народното събрание за пореден ден ще заседава извънредно. Заради предстоящия местен вот депутатите ще излязат във ваканция по време на предизборната кампания.

Първа точка в днешната програма е първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавната финансова инспекция, внесен от Министерски съвет. Втора точка е първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, внесен от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Трета точка е ратификацията на споразумението за 112. Споразумението е за участие в указател, съдържащ данни за контакт с националните центрове за приемане на спешни повиквания между Министерството на вътрешните работи на България, представлявано от дирекция "Национална система 112", която е определения център за приемане на спешни обаждания в България, и Европейския комуникационен офис. Разходите, свързани с изпълнението на споразумението, ще са за сметка на одобрениия бюджет на МВР за 2023 г. Решението се обнародва в 15-дневен срок от датата на влизането му в сила, става ясно от законопроекта на МС.

В програмата следва първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на агрохранителната верига, внесен от Йордан Иванов и парламентарната група на ПП-ДБ. Следваща точка е второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от Божидар Божанов ПП-ДБ.  Следва второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Министерски съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!