Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бареков: ЕП е за млади и пенсионирани политици, не се чувствам на мястото си

Мартин Георгиев 01 март 2018 в 15:54 2993 0

Снимка Презареди БГ - пресцентър

"Няма да участвам в европейските избори догодина. Според мен Европейският парламент е място за млади и пенсионирани политици. Аз попаднах тук на средна възраст и няма какво да постигна повече".

Това заяви евродепутатът от групата на европейските консерватори и реформисти (ЕКР) Николай Бареков пред журналисти и гости на конференция в Европарламента на тема „Корупцията и генезисът на фалшивите новини в България“.

Според Бареков корупцията води до появата на фалшиви новини, както и обратното. Като основен проблем eвродепутатът посочи наличието на “младо и неопитно” законодателство по тази тема и отбеляза, че всеки опит да се пише медиен закон среща корпоративен отпор. Той е категоричен, че трябва да се работи в посока на “криминализация на фалшивите новини”.

В конференцията взеха участие още зам.-председателите на ЕКР Джефри ван Орден и проф. Ханс-Олаф Хенкел, както и собственикът на британското издание "Eu Reporter".

Според Джефри ван Орден в България се наблюдава напредък, но той съвсем не е достатъчен. Той посочи, че корупцията остава основният проблем пред страната ни, както и неработещата съдебна система и влиянието на Русия върху икономиката ни. 

На въпроса как трябва да бъде решен проблемът с фалшивите новини, Джефри ван Орден отговори, че медиите сами трябва да налагат контрол върху себе си, а читателите да съумяват да разграничават истината от лъжата, четейки критично и аналитично.

Сред гост-лекторите бяха още преподавателят в Катедра „Финанси“ на УНСС Димитър Чобанов, бившият зам.-градски прокурор Роман Василев, главният редактор на вестник „Телеграф“ Васил Захариев и програмният директор на "Канал 3" Ива Стоянова. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!