Българското председателство на ЕС трябва да подготви над 200 събития у нас

OFFNews 02 август 2017 в 22:42 9352 0

Лиляна Павлова показа тази снимка в презентацията си за Българското председателство

Министерският съвет одобри календара на събитията на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., които ще се проведат у нас.

Проектът е изготвен според заявените събития към 31 юли 2017 г., съобщи министър Лиляна Павлова след правителственото заседание.

Днес кабинетът одобри и девиза „Съединението прави силата“ за мото на председателство ни. На английски девизът ще има следния превод: „United We Stand Strong“.

Председателството ще бъде открито на 4 януари 2018 г.

Събитията са разделени на 4 категории. Най-високата категория са срещите тип А на ниво държавни лидери, следват събитията категория В - ниво генерални директори и началник-отдели. В Парламентарното измерение има 6 събития, които са категория С. В категория D влизат работни групи, които ще заседават в България.

Общо 37 министерства и ведомства са предложили провеждане на над 200 събития у нас по време на Българското председателство.

Най-много са събитията в София, планирани са събития и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново.

София ще бъде домакин на 12 неформални заседания на Съвета, на 11 срещи на високо ниво, сред които и срещата на държавните и правителствени ръководители.

Варна ще бъде домакин на срещата на министрите с ресор туризъм от Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на Председателството са планирани още поне 30 събития.

Официалният интернет портал на Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде пуснат на 1 декември 2017 г., месец преди България да поеме домакинството, каквато е практиката на другите ротационните председателства. Сайтът ще бъде на четири езика: български, английски, немски и френски, заяви Лиляна Павлова.

„Готови сме за председателството. Нямаме слабо звено. Имаме подготвен екип от 1500 души, готов е календарът на събитията 6 месеца преди поемането на Председателството и правим всичко необходимо за осигуряването на логистиката“, твърди министърът за Българското председателство.

Предстоят обявяването на обществените поръчки, очакваме и обществените обсъждания и дебатите в парламента в допълнение на приоритетите и програмата, които предстоят, добави Лиляна Павлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!