Българските медии в Сърбия ще получат 535 000 евро годишна субсидия

OFFNews Последна промяна на 22 юни 2018 в 18:23 2527 0

Снимка president.bg

Президентите Румен Радев и Александър Вучич се договориха Сърбия да утрои средствата за медиите на роден език на българското национално малцинство в страната. След утрояването 9 български медии в западната ни съседка ще могат да разполагат с 535 000 евро годишна субсидия.

В Димитровград двамата президенти се срещнаха с представители на българското национално малцинство в Сърбия.

С президента Вучич проведохме конструктивен и напълно откровен разговор по отношение на проблемите на българското малцинство. Има ангажираност на българската държава и личен ангажимент от държавното ръководство на Сърбия. Поздравявам Александър Вучич за неговото лидерство и политическа отговорност да работим заедно за постигане на пълно историческо помирение, отбеляза българският президент.

Поставихме въпроса за финансирането на българските медии. Девет медии на български език дадоха своите заявки за три пъти повече финансиране от настоящото. Президентът Вучич разписа три пъти по-голям бюджет за тях, който ще влезе в сила в срок от седем до десет дни, съобщи Радев пред журналисти в Димитровград.

В разговорите между двамата държавни глави е взето решение за връщане в понеделник в Босилеград на задържаната от сръбските гранични власти паметна плоча на загинали български граждани от Първата световна война.

Очаквам местният общински съвет по най-бързия начин да вземе решение за монтиране на плочата, посочи Радев.

На срещата беше поставен и въпросът за окончанията на женските фамилни имена за българите в Сърбия. Нашите сънародници настояха да имат възможност да записват женските имена според българската норма - завършващи на “-ова”, а не на “-ов”.

По думите на Александър Вучич, сръбската страна има политическа воля да работи за решаването на този проблем, както и за възстановяване на наименованието на Димитровград - Цариброд.

Двете делегации потвърдиха ангажимента за увеличаване на средствата за здравеопазване в местните медицински пунктове и за създаване на възможност специалисти от ВМА-София да извършват профилактични регулярни прегледи на място.

Сръбската държава няма да толерира по никакъв начин говор на омразата и действия, които водят до прояви от такъв характер, подчерта от своя страна президентът Александър Вучич.

Ние, сърбите, обичаме българите, искрено казвам, че при нас няма нито един сърбин, който не обича българите, каза сръбският президент.

Александър Вучич подчерта, че българите и сърбите са два братски народа. Той призова сънародниците ни в Сърбия да обичат и чувстват за свои както своя български род и етническа принадлежност, така и родината си Сърбия.

В двора на гимназията „Св. Св. Кирил и Методий“ в Димитровград двамата президенти направиха първа копка на паметник на славянските първоучители.

По инициатива на президента Вучич от 2019 г. 24 май ще бъде включен сред официалните празници в Република Сърбия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови