Българският батальон за учението на НАТО ще бъде попълнен от съюзниците

Ако трябва, българите от Украйна ще бъдат евакуирани

Георги Ангелов Последна промяна на 27 януари 2022 в 16:31 2924 1

Дефицитите в българския батальон за учението на НАТО ще бъдат попълнени от съюзническите сили. Това обясни премиерът Кирил Петков в Брюксел. "Рамковата държава ще бъде България. Това означава, че батальонът ще бъде български. В този батальон обаче, понеже не сме инвестирали правилно през годините, има дефицити. Тези дефицити ще се попълнят от съюзнически сили", каза той.

Съюзническите сили ще участват в попълването на дефицитите, докато българската страна не ги преодолее чрез правилни инвестиции.

"Надяваме се, че деескалирането на въпроса заедно с дипломатическите разговори ще дадат най-малкото забавяне на някакъв остър конфликт, в най-добрия случай елиминиране на проблема", каза Петков.  

Ако трябва, българите от Украйна ще бъдат евакуирани

„За нас са важни и българите в Украйна. От две седмици сме в ежедневен контакт с посолството ни там. Общността е доста голяма. Към този момент няма проявено желание за евакуация, но плановете за такава са актуализирани”. Това заяви междувременно министърът на външните работи Теодора Генчовска на брифинг в МВнР. Тя добави, че това е обсъдено и с нашите партньорски държави, и със страните членки на ЕС и НАТО, за да осигурят логистика при необходимост. В най-тежкия вариант имаме възможност с наши сили и средства да направим такъв тип евакуация, добави Генчовска.

„По отношение на Украйна в случай на желание и необходимост можем да евакуираме и екипа от посолството на Северна Македония в Украйна”, заяви министърът на външните работи.

По думите й България е подновила предложението си да охранява въздушното пространството на западната си съседка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови