Български възход: Смесеното гласуване носи риск да опорочи свободната воля и да изкриви вота

Йорданка Веселинова 18 ноември 2022 в 13:17 1154 1

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Александър Николов

"Смесеното гласуване, нека се съгласим, носи риск да опорочи свободната воля, защото ще доведе до изкривяване на вота", каза в декларация от трибуната на Народното събрание Александър Николов от "Български възход".

"Хартията, трябва да си признаем, че към момента не гарантира честен вот в нашата страна, както не го гарантира и връщането към смесеното гласуване."

Той се обяви за запазване на машинното гласуване и против връщането на хартиената бюлетина. Николов обаче декларира, че е против "чертаенето на нови червени линии в парламента и обществото".

Александър Николов, който е член на Комисията по правни въпроси, каза още, че случилото се на продължилото почти 18 часа заседание на правната комисия, когато бяха приети поправките в Изборния кодекс, е бягство от реалните проблеми на българското общество. Депутатът добави, че основният приоритет на някои партии са промените в ИК. Той обвини и ПП, и ДБ, за които заяви, че техен приоритет е "митинговата демокрация". По думите му това се прави, за да могат партиите да повишат резултатите си при следващи предсрочни избори. 

Александър Николов добави, че сега основен приоритет на НС следва да е излъчването на кабинет.

Парламентарната група на "Български възход", която се обяви против промените в Изборния кодекс, остана в пленарна зала и пази кворума, редом с "Възраждане", ДПС, БСП и ГЕРБ-СДС. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" демонстративно не влизат в зала. Днес организират и протест срещу прекрояването на изборното законодателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови