Българската делегация в Индия даде заявка за задълбочаване на двустранните отношения

Йорданка Веселинова, Ню Делхи 05 януари 2024 в 10:22 1176 1

Снимка

Индия е важен партньор на България в Азиатско-тихоокеанския регион, готови сме да положим усилия за задълбочаване на нашето партньорство в различни сфери от взаимен интерес. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с вицепрезидента и председател на горната камара на парламента на Индия Джагдийп Дханкхар.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, е на работно посещение в Република Индия.

Росен Желязков изрази своето задоволство от отличния политически диалог на високо равнище и отношенията на традиционно приятелство, всестранно сътрудничество и динамично партньорство между България и Индия. Страната ни отчита нарастващата глобална тежест на Индия като все по-значима политическа и икономическа сила, както и нейното лидерство в науката, технологиите и иновациите, отбеляза председателят на българския парламент. Затова България се стреми към задълбочаване на двустранните връзки и сътрудничество в различни области от взаимен интерес, допълни председателят на българския парламент.

Визитата ни e израз на нашия стремеж към укрепване на политическия диалог на високо равнище и търсенето на възможности за надграждане на двустранните връзки в рамките на стратегическото партньорство ЕС-Индия и Стратегията на ЕС за Индийско-тихоокеанския регион, подчерта председателят на Народното събрание. Той изрази задоволството си, че има възможност да гостува в страната в началото на годината, в която ще бъде отбелязана 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Индия.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков изрази надежда да бъде ускорено сътрудничеството в областта на културата, образованието, науката и технологиите, както и договарянето на двустранните програми - Програма за сътрудничество в областта на образованието, изкуствата, културата, младежта и спорта и Програма за сътрудничество в областта на науката и технологии за периода 2023 – 2026 година.

България е много ценен и уважаван партньор за Индия, отбеляза на срещата вицепрезидентът Джагдийп Дханкхар. Богатата култура на нашите две страни е солиден мост за разширяване на съвместните ни контакти във всички сфери на обществено-политическия и икономическия живот, посочи той. Разчитаме на Вашата подкрепа и при подписването на предстоящите споразумения ЕС-Индия в сферата на свободната търговия, добави вицепрезидентът на Индия.

Росен Желязков благодари на вицепрезидента Джагдийп Дханкхар и за оказаната помощ от страна на индийски военен кораб при евакуирането на българския моряк от пленения товарен кораб “Руен” в Арабско море.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация отдаде почит пред паметника на Махатма Ганди в двора на индийския парламент. Това се случи с индийски обичай за разпръскване на цветчета. Росен Желязков ще разговаря с председателя на долната камара на парламента на Индия Ом Бирла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

05.01 2024 в 12:41

Кат гледам огромния паметник на М.Ганди си казвам- що ли не предложим да им продадем бронзовите останки на ПСА / МОЧА- да ги претопят хората и си направят от тях там некой друг паметник, а ние да се отървем окончателно от чудовището... (ジ)
 
X

Да помогнем на украинските деца!