България ще поиска от европейските партньори финансова подкрепа за бежанците от Украйна

Със сигурност мястото на Украйна е в Европейския съюз, въпросът е кога и колко бързо, заяви премиерът Кирил Петков

OFFNews 10 март 2022 в 19:05 1722 1

Снимка Министерски съвет

Има няколко теми, които трябва да се обсъдят. Първата е да видим, че има обща подкрепа за хората, които бягат от войната в Украйна. Трябва да стане на европейско ниво - не може всяка една страна самостоятелно да се бори. Ще поискам европейските партньори да ни подкрепят финансово - всички страни, които сме по-близо до конфликта.

Това заяви премиерът Кирил Петков на срещата на Върха във Версай. Лидерите на страните от Европейския съюз се събират днес и утре, за да обсъдят руската инвазия в Украйна. 

Той допълни, че въпреки работата по гръцкия интерконектор, България трябва да мисли и за сценарий, при който от Русия спират газа.

"Аз не вярвам, че ще се стигне дотам, но единственият начин България да се справи с такъв казус е да спре експорта на ток. Хубаво е, че виждам разбиране от европейските колеги, че само в такава екстремна ситуация това би било възможно. Трябва да обсъдим и фокусиране в инвестиции в алтернативни източници, както и Планът за възстановяване и развитие", добави Петков.

По думите му в Плана е заложена безпрецедентна инвестиция в батерии и соларни източници на енергия. 

"Със сигурност мястото на Украйна е в Европейския съюз, въпросът е кога и колко бързо. Колкото повече се разширява ЕС на изток, толкова е по-голяма безопасност за страни като нашата, защото ставаме не гранична държава", допълни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков