България ще извършва поддръжка и ремонт на самолети F-16 Block 70

Кристина Минчева 17 януари 2024 в 17:29 1670 1

Комисия по отбрана

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

България ще извършва поддръжка и ремонт на самолети F-16 Block 70, каза министърът на икономиката Богдан Богданов в Комисията по отбрана.

Планът е България да ремонтира колесници на F-16 и да предлага услугите си след това на други държави. Част от проекта е страната ни да специализира в определени модули и компоненти.

"С 16 самолета ние не можем да постигнем икономиите от мащаба, които Турция или Гърция могат, ако правим само този въпросен колесник", обясни министър Богданов.

По думите му необходимостта от индустриалното сътрудничество е за придобиване на опит и експертиза в ремонт на друг вид техника. "Авионамс" ще поддържа хидравликата на самолетите и техните системи, ще ремонтира пет основни елемента според първите три проекта от индустриалното сътрудничество.

В четвъртия проект се предвижда да се създадат способности за поддръжка и управление на веригата на доставки за самолети F-16. В нея ще се включва специализирана електронна платформа за обезпечаване на жизнения цикъл на самолетите.

От Министерството на иновациите и растежа са изпратили предложение за смяна на този проект, защото Министерството на отбраната вече имало такива възможности. Петият проект също е било предложено да бъде заменен, той засяга изграждането на национален капацитет за производство на дронове. Lockheed Martin е отхвърлила смяната и на двата проекта. Стана ясно обаче, че в Министерството на отбраната се работи по въпроса за изграждането на център за производство на дронове.

Богданов заяви, че с подписването на индустриалното сътрудничество България реално има възможност за икономическо развитие, а Тагарев каза, че при посещението си в САЩ е провел разговор с представители на Lockheed Martin, по време на който е попитал дали може да се създадат условията за регионално сътрудничество между държавите, които използват самолети F-16 Block 70 в близост до България, за да могат всички страни да се специализират в отделни компоненти от бойната машина, така че да се разделят дейностите по ремонт и поддръжка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!