България ще изплати 4 млн. лв. обезщетение на Германия по казуса "Цемеко"

Нели Чолашка 17 декември 2014 в 15:03 2507 4

Обезщетение от 4 млн. лв. ще изплати България на Германия заради неосъществената чуждестранна инвестиция в циментов завод край София, известен като казуса "Цемеко".

Това реши Народното събрание с ратифициране на меморандум за споразумение между двете държави за разрешаване на дългогодишния спор.

Парите са за за нереализирания проект на германската частна компания "Кльостерс" ("Кльостерс Бетайлигунгсгезелшафт МБХ") , представлявана у нас чрез дружеството с ограничена отговорност "Цемеко".

Той трябваше да се изгради преди 10 години, но след като повече от 3 години проектът не получи екологично разрешително, германският партньор се отказа от него и поиска да му се изплати обезщетение по издадената инвестиционна гаранция от федералното правителство.

Германците всъщност претендират за 4 млн. евро, но са се съгласили да получат чрез споразумение с българската държава 50% от тази сума.

Има решение на Върховният административен съд (ВАС), че България нищо не дължи по казуса "Цемеко".

Решението за изплащането на обезщетението беше взето от служебното правителство на Георги Близнашки с мотива, че заради неразрешения казус са замразени германските инвестиции в България.

"С това решение подчинявате Народното събрание на президента и министър-председателя. То е несъстоятелно и незаконосъобразно", обяви Чавдар Георгиев от БСП.

Имаше и сблъсък между председателката на парламента Цецка Цачева и Мая Манолова, в който Цачева заплаши Манолова, че ще я съди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови