България се скара на хърватския президент, защото ни се меси за Македония

OFFNews 19 май 2021 в 21:30 9565 1

Зоран Миланович

По разпореждане на министъра на външните работи Светлан Стоев днес е извикан посланикът на Хърватия у нас Ясна Огняновац.

Във външното ни ведомство Ясна Огняновац е приета от Румен Александров - генерален директор по европейските въпроси.

Поводът за срещата е изявление на хърватския президент Зоран Миланович след Срещата на върха на Словения и Хърватия със страните от Западните Балкани на 17 май в Бърдо край Кран.

В изявлението си Миланович отправи нападки към политиката на България по отношение на евроинтеграцията на Северна Македония. Той смята, че политиката на София към Скопие е "навлизане в интимното пространство" и че е неприемливо да се изисква от държава кандидат за членство в ЕС да промени учебниците си по история.

Пред посланик Огняновац днес Румен Александров е определил "като неприемливо и неоправдано изказването на президента Миланович, което предизвиква разочарование с оглед не само на отличния двустранен диалог между София и Загреб и единомислието по редица теми от Европейския и регионален дневен ред, но и предвид факта, че като непосредствени съседи на региона България и Хърватия са естествено свързвани от общия интерес от реформиране, стабилизиране и скорошна интеграция в ЕС на страните от Западните Балкани".

От външното ни министерство подчертават още, че "този процес следва да бъде основан на собствените постижения на всяка една страна кандидат, при спазване на фундаменталните ценности на Съюза, вкл. на принципа на добросъседство".

В отговор на отправеното искане за разяснения на причината за изказването на президента Миланович посланик Огняновац е поела ангажимент да предаде в Загреб изразената от българска страна позиция и е отбелязала "необходимостта от сътрудничество между България и Хърватия - с оглед гарантиране на стабилността на региона на Западните Балкани и европейската му перспектива."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

20.05 2021 в 08:11

Ами щом Хърватия приема страната на външната за ЕС "страна" СМакедония, редно е България в отговор да подкрепи Сърбия за угнетяването на сръбското малцинство от хърватите? Не е зле да подкрепим и исканията на Словения за акваторията в Адриатическо море.