България съди стотици наши сънародници в Македония, гласували за ЕП

OFFNews 12 януари 2016 в 16:50 5087 3

Благой

Снимка Дарик радио

Благой Панов - македонец с български паспорт, гласувал за ЕП

Стотици избиратели от Република Македония, които имат и български паспорт са изправени на съд в България, защото са гласували, без да имат това право на изборите за Европейски парламент през май 2014 година, предаде Дарик радио. Причината е, че не било спазено изискването за уседналост в страната от 6 месеца.

В Благоевград са заведени 283 дела срещу сънародниците ни. В 85 случая са сключени извънсъдебни споразумения, при които потърпевшите трябва да заплатят по 300 лева глоба, за това че са гласували. Това съобщи районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки. 

Съдебната практика в Благоевград и Кюстендил се оказва различна. В Кюстендил са заведени над 250 дела, но там съдът освобождава сънародниците ни от наказателна отговорност и ги санкционира за административно нарушение с  глоби от 1000 лв.

“Това си е откровена репресия. Тъй като нещата излизат от ЦИК, това си е акция на ДПС с цел да бъде нанесен удар върху българските интереси и българите в Македония”, каза пред Дарик зам.- председателят на НС и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Според него проверка е правена само на българите от Македония, а не и в други държави, където е имало такова гласуване. "Тази идиотия, измислена от някой болен мозък, на практика обслужва политиката на Скопие да мачка българите", заяви депутатът. Вместо да поздравим и поощрим хората, които отиха да гласуват в посолството в Скопие и в консулството в Битоля, започваме да ти преследваме. Така обслужваме репресивната машина на Скопие, смята депутатът.

Защо ни има в избирателните списъци, след като нямаме право да гласуваме, възмути се един от потърпевшите Благой Панов. Никой не ни обясни, че нямаме право да гласуваме за Европарламент, добави той.

“Информацията от вас за тези съдебни практики е новина за мен, в ЦИК няма такава информация. Главна дирекция ГРАО прави проверки на всички избиратели, независимо къде са гласували”, заяви пред Дарик председателят на ЦИК Ивилина Алексиева. Според нея след проверката от ЦИК са изпратили данните за престъпление в съответните районни прокуратури за налагане на санкции . 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!