България представя пред НАТО плановете си за усилване на източния фланг

OFFNews 16 февруари 2022 в 07:39 1695 1

Стефан Янев ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Главната квартира на Алианса в Брюксел днес и утре. На нея се очаква военният ни министър да представи плановете си за усилване на източния фланг на НАТО заради напрежението по руско-украинската граница.

Влошената обстановка на сигурността във и около Украйна е основната тема на форума.

България ще предложи бойна група на принципа на батальона с численост до 1000 души. Ако страната не може да я попълни, това ще направят други страни членки.

Ще харчим повече за отбрана, променят закони за бързо преоборудване на армията

В страната ни вече пристигнаха самолети на НАТО. Испанските Eurofighter вече направиха тестови полети над София, Варна, Бургас и с. Безмер. До края на март те ще участват с българските МИГ-ове в охраната на въздушното пространство. Очаква се след това да дойдат и два нидерландски F-35.

В Брюксел Янев ще се срещне и с американския секретар по отбраната Лойд Остин. Темата ще е обявеното двугодишно забавяне на доставката на нови 8 изтребителя F-16 за България. Вчера Консултативният съвет по национална сигурност при президента препоръча "изпълнителната власт да предприеме действия за ускоряване придобиването на нова техника по вече сключени договори".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови