България пред наказателна процедура от ЕК заради мръсния въздух

Според екоминистър Борислав Сандов в най-добрия случай страната ни ще е наказана с 10 млн. лв. плюс санкции за всеки ден до отстраняване на проблема

OFFNews 06 февруари 2022 в 19:34 3763 9

България е изправена пред наказателна процедура, ако не се справи с проблема с мръсния въздух, предупреди министърът на околната среда и водите Борислав Сандов пред бТВ.

"Благодарение на мръсния въздух имаме и много висока смъртност от COVID, тъй като този мръсен въздух води между 8000 и 18 000 загубени преждевременно живота. Когато имаме пандемия с вирус, който засяга основно белите ни дробове, това води до една допълнителна смъртност, много по-висока", бе категоричен екоминистърът.

Сандов напомни, че България още не е решила проблема, заради което има второ дело за това, че страната ни не предоставя здравословна среда на българските граждани. Той допълни, че се очаква скоро да има решение на съда в Люксембург, който не може
втори път да направи установително решение.

"Вторият път съдът започва да налага санкции. Санкциите са от деня, в който се е произнесъл за първи път - 2017 г., до деня на следващото произнасяне. Те в най-минималната си част биха били 10 млн. лева, след което има ежедневни санкции до предотвратяване на проблема. Не само ще плащаме с нашето здраве, че дишаме мръсен въздух, но ще плащаме и с данъците си", каза още министър Сандов.

Именно наследството от наказателни процедури на Европейската комисия той определи като най-тежкото.

"България е допуснала много нарушения и не се справя с управлението на политиките за околна среда. Наказателните процедури бяха 16, но станаха 17, защото ни догони още една, която влезе в сила заради липса на приложение и нормативна база за неорганизираните източници на шум", обясни Борислав Сандов.

Другият шокиращ факт, който заварил, е, че още от първия програмен период от 2007–2014 г. в сектор „Околно среда“ България е допуснала харчове, които не може да обясни в последствие. Те са на стойност 116 милиона и страната ни все още ги дължи на ЕК, отбеляза министър Борислав Сандов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

6

sawall

07.02 2022 в 10:46

Чефо, човек, не знам какви ги бълнуваш, ама дали си се разхождал зиме из София или Варна, примерно? То не се диша...

22547

5

dolivo

07.02 2022 в 07:14

нр 1. кюмбета през зимата
нр 2. горене боклук топлофикациите в котловина
нр 3. прах по улиците
нр 4. чак коли стари по центъра

като слезе човек от самолета зимата в София му мирише на кюмбе, не на Кремиковци

23293

4

Стефан

07.02 2022 в 02:10

Абе, дебили, откъде идва мръсния въздух?
По социализма беше от Кремиковци. Няма го от 20 години.
Сега от къде?
Или въздуха не е мръсен, а някой иска 10 милиона за тая работа?

Преди 2 години, НИМХТ каза, че за година ще разбере от къде идва мръсотията в София. Не каза, а можеше.
Преди година дойде пенсионната възраст на бившия директор, и започнаха истериите. Това хич не е първият бивш директор на институт от БАН, който иска да го приватизира. Просто досега не е ставало дума за толкова пари. И тръгнаха пуканките между министерствата.
Премиерчето от бакалницата - толкова ли нямаш експерти извън Боли..., пардон, Харвард.

5827

3

pisnamiotmutri

06.02 2022 в 20:10

Йорданка взима парите, а ние дишаме отрови и плащаме глоби. Лидер по смърт не се става от много акъл