България подарява на Струмица нов социален център

OFFNews 15 август 2019 в 21:36 1885 0

България подарява на Струмица нов многофункционален социален център. Той беше представен от вицепремиера и  министър на външните работи Екатерина Захариева. 

Центърът е финансиран с 270 000 лева от българското правителство в рамките на помощта за развитие.

"Много съм щастлива, че съм тук точно една година след като премиерът Борисов връчи на премиера Заев ключа от автомобила, с който могат да се транспортират хора с увреждания, и този проект е своеобразно надграждане. Подкрепяме още много смислени и полезни проекти в Република Северна Македония", каза Захариева.

"Благодаря на г-жа Захариева. Нашата мечта е да станем членове на ЕС и търсим вашия опит по европейския път, който вие успяхте да изминете", каза кметът на Струмица Коста Яневски.

Само за настоящата 2019 г. правителството е отпуснало над един милион лева за реализацията на 11 проекта на територията на нашата съседка. Сред тях са изграждане на втори център за ранна диагностика на аутизъм в Охрид, реконструкция на два моста в Струга и село Ложани, изграждане на спортни съоръжения в Крива паланка.

Останалите проекти са насочени към сътрудничеството между медиите от двете страни и мерките срещу „речта на омразата", изграждане на спортни съоръжения в Крива паланка, фестивали в подкрепа на културния обмен, като за 2019 г. над 900 деца и възрастни от България взеха участие в два фестивала, предоставяне на спортно оборудване на 6 училища и 5 детски градини в община Гьорче Петров – Скопие, подкрепа на здравната медиация сред ромите.

В началото на 2019 г. приключи един от проектите за 2018 г. - подновяване на фасадата на едно от най-големите училища в Скопие - ОУ „Димитър Миладинов". Общата стойност на проекта възлиза на 255 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews