България отпуска 723 030 лв. за хуманитарни кризи в развиващите се държави

OFFNews Последна промяна на 15 ноември 2017 в 12:10 2593 0

България отпуска 723 030 лв. за хуманитарни кризи в развиващите се държави

Правителството прие решение за финансиране в размер на 723 030 лева по линия на международното сътрудничество за развитие и за разрешаване на хуманитарни кризи.

Средствата се отпускат като официална помощ за развитие, което е ангажимент на страната ни като държава членка на Европейския съюз. Съгласно постигнатите в рамките на ЕС договорености, присъединилите се след 2002 г. държави членки ще се стремят отпусканата от тях ОПР да достигне 0.33% от брутния им национален доход.

Чрез финансирането се осигурява български принос към Програмата на ООН за развитие, Службата на Върховния комисар по правата на човека, Централния фонд на ООН за реакция при спешни ситуации, Звеното за подпомагане на изпълнението на Конвенцията за касетъчните боеприпаси, Офиса на Проектния координатор на ОССЕ в Украйна и Европейския фонд за демокрация. Предоставя се и хуманитарна помощ чрез вноски към Службата на ООН за координиране на хуманитарните дейности, Международната организация по миграцията и Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците.

Финансирането ще допринесе за изпълнение на ангажиментите на България като държава член на ЕС, за задълбочаване и откриване на нови възможности за разширяване на многостранното и двустранното сътрудничество, за подкрепа на общите усилия за осъществяване на политиката на ЕС на сътрудничество за развитие и изпълнението на Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови