България осъжда руските бомбардировки по цивилни сгради в Украйна

OFFNews 21 март 2022 в 18:09 1981 0

Снимка МВнР

Категорично осъждаме жестоките руски бомбардировки по цивилни сгради в Украйна, в това число жилищни сгради, училища, детски градини и болници, заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска. 

Днес Генчовска участва в редовното мартенско заседание на Съвет „Външни работи" на ЕС в Брюксел. Европейските външни министри обсъдиха последните развития на руската военна агресия срещу Украйна, както и бъдещите действия на ЕС и възможности за засилване на подкрепата за Украйна, ситуацията в Мали и Етиопия. Теодора Генчовска разговаря с външния министър на Молдова Нику Попеску и подробно дискутира ситуацията в страната в контекста на войната в Украйна.

Теодора Генчовска отбеляза "значението на всеобхватните санкции срещу режима в Москва, които намаляват ресурсите на агресора. Подчертана бе необходимостта от активна борба с руската дезинформация и продължаване на дипломатическите контакти с трети държави, с акцент страните от Западните Балкани".

Пред молдовския си колега министрите на държавите членки подчертаха пълната подкрепа на ЕС за териториалната цялост и суверенитет на Молдова. „Молдова се намира в много трудна ситуация, заради руската военна агресия срещу Украйна. Страната приема хиляди бежанци и се нуждае от нашата подкрепа и солидарност", изтъкна първият български дипломат. „България е убеден и последователен поддръжник на европейската перспектива за Кишинев, при спазване на съществуващите процедури", допълни българският външен министър.

В рамките на съвместната сесия на министрите на външните работи и отбраната, посветена на Стратегическия компас, Теодора Генчовска и министърът на отбраната Драгомир Заков подчертаха променената геостратегическа среда в резултат от руската военна агресия срещу Украйна. Съвместната сесия на външните и военните министри на ЕС прие проекта на Стратегическия компас, който предстои да бъде одобрен от Европейския съвет по-късно тази седмица.

В рамките на Съвет "Външни работи" министър Генчовска участва в работна вечеря, посветена на европейската перспектива на Украйна, както и в работна закуска на външните министри на ДЧЕС с техния колега от Северна Македония Буяр Османи. „България високо оценява присъединяването на държави кандидатки от Западните Балкани към санкциите на ЕС срещу Руската федерация. Това е показател за европейските ценности, които тези държави споделят", отбеляза министър Теодора Генчовска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови