България на трето място по най-нисък външен дълг в Европа

OFFNews 25 април 2018 в 13:32 9259 0

България е на трето място в класацията по най-нисък външен дълг в Европа. Това сочат данни на Евростат. 

Дългът ни към последното тримесечие на миналата година е 25,4% от БВП. 

Преди България са само Естония с външен дълг 9% от БВП и Люксембург с дълг в размер на 23% от БВП. 

С най-голям външен е Гърция - 180% от БВП, следвана от Италия и Португалия - съответно със 131,8% от БВП и 125,7% от БВП. 

В рамките на една година външният ни дълг е намалял с 3,6% - през последното тримесечие на 2016 г. той е бил 29% от БВП. 

Най-голямо намаляване на външния дълг отбелязва Кипър - 9% в сравнение с данните от последното тримесечие на 2016 г. В класацията по този показател следват Малта (намаляване с 5,4%), Австрия (намаляване с 5,1%), Нидерландия (намаляване с 5%), Словения и Ирландия - намаляване на дълга с 4,9%. 

За третото място на България в класацията за най-нисък държавен дълг се похвали и премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, като призова министрите да отбележат този факт сред постигнатите резултати от една година управление. 

"Преди година слушахме за това как сме задължили държавата, как външният дълг расте, как поколения напред ще плащат. Излезе докладът на Евростат - от 29 на сто на 25,4 на сто от БВП за 2017 г. намалява външният дълг на България", каза Борисов и подчерта, че в номинал това е около 2,3 млрд. лева по-малко.

"С това темпо, с което работи правителството, до края на мандата ще го свалим докъм 20%", допълни Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови