Ексклузивно Сотир Цацаров подаде оставка

България кани руски специалисти да ремонтират самолетите Су-25 у нас

OFFNews Последна промяна на 25 юни 2019 в 20:05 3896 1

Самолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани в България в завода „Авионамс“ и страната ни е отправила покана към Русия в ускорени срокове руски инженери и специалисти да се включат в дейностите по ремонта. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров.

Българска парламентарна делегация, водена от Караянчева, е на двудневно официално посещение в Москва.

Ремонтът на българските щурмови самолети Су-25, който трябва да струва до 100 млн. лв., не можа да започне заради оръжейни санкции срещу Беларус, наложени през 2004 г.

Сделката за ремонт е с беларуския "558 Авиационен ремонтен завод" в Барановичи, като става въпрос за ремонт на 14 самолета.

Министерството на отбраната плати 82 млн. лв по договора през декември миналата година, но те бяха върнати заради политиката на кореспондентската банка, която трябвало да направи трансфера. Заради неуспешното плащане то беше прехвърлено за тази година. 

От съобщението на парламента за разговора на Караянчева с Лавров не става ясно колко ще струва руското участие в ремонта и как ще бъде заплатено то.  

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че за ремонта на Су-25 са предвидени 40 млн. лева. 

Цвета Караянчева отбеляза активизирането на двустранните отношения между България и Русия. Тя допълни, че страната ни се стреми да работи в условия на взаимeн интерес.

Смятаме, че Русия има своето важно място в международния диалог и България като член на Европейския съюз и НАТО може да бъде мост за добри и конструктивни отношения между Русия и тези две организации, коментира тя.

Цвета Караянчева посочи, че няма пречка да развиваме активно сътрудничество в областите на туризма, селското стопанство, науката и образованието. 

Сергей Лавров потвърди, че от септември българските студенти ще могат да работят почасово в Русия, както и че от догодина руската страна ще увеличи броя на стипендиите за български студенти от 225 на 300. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров акцентира върху интензивните отношенията между България и Русия. Очакваме и министър Захариева да посети страната ни, посочи той. Не трябва да има пречки в отношенията ни, ние сме традиционно близки народи, подчерта Сергей Лавров.

Отбелязано беше, че отношенията между България и Руската федерация се основават на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски връзки между двата народа.

Двамата посочиха важността на възможностите за развитие на двустранните отношения в енергетиката и подчертаха, че двете страни полагат усилия за подкрепа на тези отношения.

От руска страна беше приветствана готовността на България да осигури транзита на газ от „Турски поток“ към Европа, което ще помогне на България да укрепи ролята си на европейската газова карта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови