България има вода за пиене за още 2-3 години, после не е ясно

Георги Ангелов 11 септември 2020 в 16:00 11259 4

Снимка Сергей Антонов

България има вода за пиене за още 2-3 години, каза министърът на екологията Емил Димитров. В момента заедно с целия ВиК сектор се прави план за да се подсигури питейна вода до тогава.

Западна България няма проблеми с водата, усилията на екомистерството са насочени към Източна България. В София вода има за 3 г. и всички язовири в областта са пълни. Това заяви на брифинг в парламента eкоминистърът Емил Димитров.

Нужно е да се помислим за резервно водоснабдяване на областните градове, каза Димитров и отбеляза, че последните месеци е провел множество срещи за изготвянето на доклад, който да даде блан "Б" в справянето с водната криза, ако и тази година се окаже сушава за страната.

Част от язовирите, които се ползват за напояване, а водата е добра, да се ползват за питейно-битови цели, предлага екоминистерството, като един начин за решаване на проблема. Язовирите Тича и Ястребино посочи Димитров като водоизточници под опасност. Ястребино се ползва за напояване, но е стигнал критичната точка за земеделците и водата в него се пази за питейни нужди. В случай, че се напълни тази година отново ще бъде отпусната вода за земеделието. В Тича от където се захранват Търговище и Шумен има вода за 2 г., но екоминистърът призовава да се правят сондажи в околията и да се ускори завършването на започнатата преди 50 години система от кладенци “Дунав”.

Основен проблем, според Димитров, е язовир Камчия, който захранва Варна и Бургас. Там планът е Южното Черноморие да се захрани от още 2 язовира - Ахелой и Порой.

На въпрос на OFFNews, няма ли да има стратегия за водоснабдяването след тези 2-3 години Димитров каза, че никой не може да каже какво ще се случи до тогава, а цикълът на водните кризи е 10-11 г. Той добави, че е можел да си замълчи, когато видял през януари, че някои от язовирите се изпразват и да завещае проблема на наследника си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

4

elbarbudo

11.09 2020 в 17:18

И бира чадо и бира :)

4000

3

Рабиндранат Тагор

11.09 2020 в 16:57

После ще пием ракия!

3810

2

Пенчо бре

11.09 2020 в 16:55

Този е невинен, за каквото и да го питат. "- Защо аз?" Това му е вечното оправдание.
Като в една от последните сцени в "Диамантената ръка" -
"- Невиновата яаааа!".

5712

1

tough

11.09 2020 в 16:54

Ми като всеки управник се гаври с горите, така ще е. Особено в Родопите става мазало, скоро и ние ще си имаме пустиня.