България и Израел ще задълбочат сътрудничеството си в енергетиката, туризма и търговията

OFFNews 12 ноември 2020 в 19:18 1405 0

Снимка МВнР

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и израелският ѝ колега Габи Ашкенази обсъдиха задълбочаването на сътрудничеството в енергетиката, туризма, търговията.

Това беше договорено днес в Тел Авив по време на срещата по случай 30-тата годишнина от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Израел.

"Тази година отбелязваме 30 години от възстановяване на дипломатическите отношения между страните ни. За тези три десетилетия Израел остава най-близкият ни приятел и стратегически партньор в Близкия изток", заяви Екатерина Захариева.

Двамата министри подписаха Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на енергетиката. Захариева заяви още, че се надява да се увеличи търговията между двете държави. Тя съобщи още, че за 2019 г. двустранният стокообмен възлиза на 209 млн. долара, което е с 50% повече в сравнение с предходната година.

След срещата беше взето и решението да се организира първата среща на Смесената комисия за икономическо и търговско сътрудничество, което според Министерството ще даде тласък на връзките в икономиката и инвестициите. 

Министрите Захариева и Ашкенази бяха категорични, че стратегическите отношение между България и Държавата Израел се опират и на дълбоките исторически връзки между двата народа в трудни времена.

„Всички евреи, целият народ на Израел завинаги ще помни тези, които застанаха до нас по време на най-мрачния период в историята особено на Европа", коментира Габи Ашкенази. 

Габи Ашкенази той прие поканата на Захариева да посети София и Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!