Quantcast

България и Гърция с правила за справяне с мигрантите

OFFNews Последна промяна на 14 декември 2015 в 14:43 2139 2

България и Гърция са незаобиколим фактор за стабилността и демократичното развитие в Югоизточна Европа.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция със своя гръцки колега президента Прокопис Павлопулос на „Дондуков“ 2. Това е първото посещение на президента Павлопулос в държава от региона на Югоизточна Европа. Обща беше оценката, че България и Гърция са двигател и пример за изграждането на отношения на добросъседство, сътрудничество и приятелство на Балканите.

Европейската интеграция няма алтернатива за държавите от Западните Балкани. Тя е фактор за позитивна промяна в региона и Процесът на разширяване на ЕС трябва да продължи, посочиха държавните глави на България и Гърция. И Росен Плевнелиев, и Прокопис Павлопулос подчертаха, че изграждането на отношения на добросъседство в Югоизточна Европа е от ключово значение за постигане на напредък в процеса на европейската интеграция и призоваха за преустановяване на манипулацията на историята. Потвърдена беше и подкрепата на двете страни за политиката на „отворени врати” на НАТО. 

Подобряването на свързаността на електро и газо преносните мрежи в Югоизточна Европа ще продължи и държавите от региона ще постигнат реална диверсификация на доставките на природен газ, увериха президентите на България и Гърция. Росен Плевнелиев и Прокопис Павлопулос изразиха подкрепата си за бързото изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция, инвестиционното решение за която беше подписано на 10 декември т.г. в София. Чрез този интерконектор България ще се свърже с Южния газов коридор и терминалите за втечнен газ в Средиземно море. По-добрата енергийна свързаност ще създаде предпоставки за формирането на регионален енергиен пазар и изграждането на регионална енергийна борса, посочи българският президент. 

Гърция е сред водещите икономически партньори на България и държавният глава увери, че страната ни ще продължи да насърчава търговското и инвестиционно сътрудничество. Утре двамата държавни глави ще участват в работна среща с представители на бизнеса от двете държави. Двустранният стокообмен се равнява на 3 млрд. евро годишно, а Гърция е сред най-големите инвеститори у нас с общ обем на инвестициите от 3.6 млрд. евро. Позитивен ръст бележи туризмът, като за 2014 г. над 1 милион гръцки граждани са посетили България, а почти толкова българи – Гърция. Росен Плевнелиев призова за ускоряване на откриването на нови гранично-контролни пропускателни пунктове, което ще увеличи допълнително икономическия и културен обмен. 

Двамата президенти потвърдиха готовността на България и Гърция да обединят усилията си по отношение на безпрецедентния миграционен натиск към Европейския съюз и призоваха за единен подход и спазването на европейските правила от всички държави членки. „България и Гърция бяха сред първите държави от ЕС, които бяха изложени на миграционния натиск и независимо от ограничените си бюджети, вложиха много средства за създаване на допълнителни възможности за приемане и настаняване на мигрантите. Разбира се очакваме и подкрепа от страна на Европейския съюз“, посочи президентът Плевнелиев. Страната ни участва активно и в преговорите по отношение на финансовата рамка на ЕС и през 2016 г. се очаква да бъдат отделени допълнителни средства за справяне с миграционната криза, стана ясно още от думите на Росен Плевнелиев. 

Държавният глава отново подчерта, че ако действат заедно държавите от ЕС могат да решат всеки проблем. „Но ако продължат да се нарушават регламентите на Дъблин и Шенген и се прехвърлят бежанците и отговорността от една полуотворена граница на друга, това ще бъде рецепта за катастрофа“ добави българският президент. Росен Плевнелиев заяви, че България охранява достойно външните граници на ЕС, в съответствие с европейските изисквания. „Не разбирам защо се забавя присъединяването на България към Шенген. Нашата оценка е, че България е изпълнила всички критерии за членство“, заяви президентът Павлопулос. 

Гърция ще подкрепя страната ни за успешната реализация на Българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и на Комитета на министрите на Съвета на Европа, подчерта на пресконференцията Прокопис Павлопулос. Президентът на Гърция потвърди и подкрепата си за трансформирането на Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество в Постоянен секретариат на Парламентарна асамблея на ПСЮИЕ със седалище в София.