България е готова да наеме изтребители втора ръка от съюзници в НАТО, докато чака F-16

Нашата страна може да предостави на украинските войски средства за химическа и ядрена защита

OFFNews 24 март 2022 в 16:54 5328 0

Снимка НАТО

Изтребител МиГ-29 на Българските ВВС

България е готова да наеме изтребители втора ръка от съюзници в НАТО, докато се очаква доставката на поръчаните в САЩ F-16 за Българските военновъздушни сили. Това съобщи президентът Румен Радев след края на извънредното заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел, предаде БТА. 

Радев уточни, че целта е българските военни летци да не губят способности. Според президента е необходимо да се обсъдят всички възможности, като по неговите думи вариантът Русия да поддържа изтребителите съветско производство отпада категорично.

Румен Радев очаква следващата седмица да започне уточняване на възможностите старите изтребители на българските ВВС да бъдат поддържани в Полша. Това е временно, а се нуждаем от устойчиво решение, поясни държавният глава.

Президентът съобщи, че е разговарял със своя колега от САЩ Джо Байдън за решение - ако не може да се ускори доставката на новите F-16, да се мисли за взимането на лизинг на машини от същия вид втора ръка.

Радев каза, че е разговарял също за други възможности, включително за наемане на друг вид европейски изтребители. По неговите думи разговори се водят с Нидерландия, Италия, Франция и Германия. Радев отбеляза, че сходен проблем имат и други страни от Източна Европа.

По повод въоръжаването на войските на Украйна заради войната с Русия президентът заяви, че България е държава, която има недостиг и трябва да придобива въоръжение. По неговите думи украинските войници са много по-добре оборудвани от нашата армия по отношение на бронежилетки, каски и униформи. Президентът посочи, че след днешните решения на НАТО нашата страна може да предостави на украинските войски средства за химическа и ядрена защита.

Президентът съобщи, че днес британският премиер Борис Джонсън е изразил готовност неговата страна също да изпрати своя рота у нас със състав около 150 човека. Министър-председателят на Италия Марио Драги също заяви готовност неговата страна да допринесе, България е отворена за участие на своите съюзници, допълни Радев. Той изрази надежда пристигането на съюзническите сили у нас да стане възможно най-бързо.

Президентът очаква по-силно индустриално сътрудничество, когато нашата страна внася военно оборудване, да има по-голямо взаимодействие с нашите научна общност и индустрия. Важно е да имаме съвместна разработка и производство на новото въоръжение, отбеляза той.

Единни сме в осъждането на агресията и недопустимата война, заяви той по повод днешната извънредна среща на съюзниците, посветена на Украйна. Никога алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта от неотложни мерки, за подкрепа на Украйна, за връщането на Русия към дипломацията, за усилване на източния фланг на НАТО, допълни той.

Президентът нарече "логичен ход" в настоящата ситуация решението за връщане в София за консултации на българския посланик в Москва Атанас Кръстин. По повод изявленията на руския посланик в София Елеонора Митрофанова, той каза, че категорично никой посланик няма правото да си присвоява правото да говори от името на българския народ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови