Австрия реши, че България и Румъния не са дорасли за Шенген

OFFNews 23 ноември 2022 в 23:41 3709 4

Карл Нехамер и Андрей Пленкович

Снимка Пресслужба на хърватското правителство

Карл Нехамер и Андрей Пленкович

Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че страната му подкрепя присъединяването на Хърватия към Шенген, но България и Румъния "могат да се опасяват от австрийско вето".

"Ние ще подкрепим присъединяването на Хърватия към Шенгенската зона, но ще бъдем критични към усилията на България и Румъния", каза канцлерът на пресконференция след среща с хърватския премиер Андрей Пленкович.

Карл Нехамер подчерта, че малко нелегални мигранти идват през Хърватия, докато 40 процента от мигрантите минават през Турция, България, Румъния и Унгария:

„Изпитваме изключителен натиск от нелегалните мигранти, въпреки че сме вътрешна, а не гранична стана в ЕС.“

Сега дискутираме за разширяване на Шенгенското пространство, като същевременно виждаме, че външните граници са недостатъчно или изобщо не са защитени, а от друга страна вътрешната гранична защита трябва да намалее. От наша гледна точка това няма да е възможно. Така не може да се случи разширяването на Шенгенското пространство, каза австрийският канцлер.

Сайтът на австрийското радио и телевизия ORF публикува тази вечер материал под заглавието "България и Румъния не са дорасли за Шенген". Публикацията отразява започналото днес посещение на австрийския канцлер в Хърватия и срещата с хърватския му колега Андрей Пленкович.

И ключова шведска партия се обяви против приемането на България в Шенген

"Шведските демократи" са против приемането на България в Шенген". Това се казва в писмен отговор до БНР от шведския евродепутат Чарли Веймерш от групата на европейските консерватори и реформисти.

Веймерш е от втората по представителност партия в шведския парламент, която подкрепя управляващата коалиция, без да е част от нея.

В отговора до БНР Веймерш заявява: "Според националния оперативен отдел на шведската полиция, чуждестранни банди обират възрастни хора, влизат с взлом по домовете, занимават се с трафик на хора, крадат гориво, фермерско оборудване и двигатели на лодки на стойност милиарди крони всяка година. Половината от тези обири са дело на чуждестранни организирани престъпни групи от други страни, в т.ч. България и Румъния. Ние ще продължим да се противопоставяме на присъединяването на двете страни към Шенген, докато тези групи продължават да бъдат огромен проблем".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

5

случайно прочетох

25.11 2022 в 11:17

"Карл Нехамер подчерта, че малко нелегални мигранти идват през Хърватия, докато 40 процента от мигрантите минават през Турция, България, Румъния и Унгария:"

Значи КарлЧО смята, че ние, като външна граница, трябва да му пазиме дворчето от мигрантите, докато Меркел ги кани и да висиме на гръцката граница с часове?

Ами да създадат общоевропейска гранична полиция и да заповядат да охраняваме заедно.
Да не сме им дворно куче, че да ни дават напътствия от разстояние!?!

5827

4

pisnamiotmutri

24.11 2022 в 10:24

Че и летището си дадохме на концесия на нарко босове

14048

3

voododoll

24.11 2022 в 09:04

Замислих се, велика Австрия какъв и е проблема с мигрантите и бандите, та им хвърлих едно око на държавата. Живеят 100 пъти по-добре от нас. В по-малка от България държава.

Впрочем абсолютно прави са. България стана Разграден двор. От тук минава който и когато си поиска. Държавата не прави абсолютно нищо по въпроса. Дали не се черпят от баницата?

Няколко държави се изказаха против България за Шенген а от нашия гълъбарник ни вопъл ни стон...

22548

2

dolivo

24.11 2022 в 08:32

интересен коментар отдолу , само ако не харесваш Оффнюз отиди другаде, инак си назидателен трол