Австрия поема европредседателството с концерт в Алпите

OFFNews 30 юни 2018 в 08:24 3187 0

Австрия поема днес председателството на Съвета на ЕС от България. Церемонията ще се състои в австрийските Алпи под връх Планай, висок 1906 метра.

Организаторите на събитието призоваха гражданите да дойдат със семействата и приятелите си, като си вземат одеяло и австрийски храни за пикник. 

Началото на австрийското европредседателство ще бъде дадено в присъствието на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и на австрийския канцлер Себастиян Курц, който е запален планинар.

На алпийския стадион ще има концерт на музиканти от цяла Европа. На събитието ще присъстват около 7000 гости до горната станция на лифта Планай, а други 20 000 души ще са в долината, съобщиха световните агенции.

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с австрийския си колега Себастиан Курц, за да му предаде символично европредседателството. 

Мотото на австрийското председателство е "Европа, която защитава".

Приоритетите на председателството на Австрия ще са сигурност и борба с нелегалната миграция, осигуряване на просперитет и конкурентоспособност чрез цифровизация и стабилност в съседните на ЕС страни.

Австрия вижда себе си като неутрален посредник в рамките на европредседателството, като с тази си роля си поставя за цел да строи мостове и ще допринася за единството на ЕС. 

Малко преди Австрия да поеме щафетата от България пък, канцлерът Себастиан Курц обяви и позицията на страната по отношение на мигрантите, като заяви, че ще започне създаването на центрове за кандидати за убежище извън ЕС. 

Курц се гордее с ролята си за затварянето на Балканския миграционен маршрут в началото на 2016 г., когато беше външен министър, в координация с други страни в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови