Атанасов скептик за втория мандат: Не е ясно на кого да бъде връчен (обновена)

Евентуален трети мандат може да бъде реализиран само като непартиен и национален, а правителството да е със срок 9-12 месеца, смята "Да, България"

OFFNews 09 юли 2024 в 09:18 2141 2

Атанас Атанасов

Снимка БГНЕС

Атанас Атанасов

Лидерът на ДСБ и депутат от ПП-ДБ Атанас Атанасов коментира, че е скептик за успеха на кабинет с втория мандат, тъй като не е ясно на кого да бъде връчен той и кой ще управлява втората политическа сила. Така той препрати към ситуацията в ДПС, чиято група се разцепи при гласуването на предложеното с първия мандат правителство, а лидерите му влязоха в публичен конфликт.

"Не бива да се очаква някакво сериозно действие от ДПС, докато е в това състояние", заяви ген Атанасов в интервю за БНТ днес.

Той посочи, че 2/3 от българското общество не желае нови избори и трябва да се направят всички усилия за съставяне на правителство. Според него за министър-председател трябва да се търси човек, който е равно отдалечен от всички партии, от юридическите или преподавателските среди, който да има качествата на обединител.

"Имаме сериозно отношение към държавата и следим за обществените настроения. В тази продължила три години политическа криза ПП-ДБ два пъти поемахме отговорност и създадохме правителство. Готови сме отново да търсим такова решение, защото има нужда от стабилизиране на политическия процес", заяви още той.

Атанас Атанасов коментира и работата на коалицията ПП-ДБ, която по думите му остава консолидирана.

"Отчели сме липсата на добра комуникация и поради тази причина има обща мнение, че трябва да се създаде някакъв единен орган между трите партии, в който да се обсъждат всички въпроси и да се вземат общи решения", посочи той. И добави, че Христо Иванов продължава да работи за коалицията и след оставката си.

Ако ПП-ДБ получат третия мандат, ще проведат консултации с останалите партии относно кандидата за премиер, каза Атанас Атанасов.

"Без да обиждам никого, третият мандат се връчваше с цел да се изпълни процедурата, а не да се реализира. Ние имаме сериозно намерение да потърсим изход от политическата криза. Ще отидем при президента с готова платформа, за да го убедим, че ние сме способни".

Междувременно в понеделник вечерта Националният съвет на „Да, България“ реши, че евентуален трети мандат може да бъде реализиран само като непартиен и национален.

В решението на партията се казва още, че единствен изход от политическата криза може да бъде прилагането на пакет от мерки за продължаване на правосъдната реформа, борба с корупцията, попълване на ключовите регулатори, реформа на службите и реформа на изборното законодателство при гарантиране на европейския модел на развитие на страната и запазване на геополитическата ѝ ориентация.

От „Да, България“ смятат още, че „всяка разумна възможност за разграждане на модела “Пеевски” чрез прилагане на реформи трябва да бъде използвана и че трябва да се противодейства на неговото презареждане“.

Националният съвет признава, че има разминаването на гледните точки в коалицията ПП-ДБ за реализирането на третия мандат. От „Да, България“ допълват, че само при мнозинство за реализиране на реформите би имало основания за ангажиране с усилия за получаване и/или реализация на третия мандат от страна ПП-ДБ.

Партията ще предложи на партньорите си в коалицията ПП-ДБ да се обединят около идеите:

1. Коалицията да се обедини около оценката, че ПП-ДБ може да се ангажира с усилия за получаване и/или реализиране на трети мандат в 50-ото НС единствено ако бъде установено наличието на готовност за формиране на широко програмно мнозинство около пакет антикорупционни реформи, насочени към елиминиране на модела “Пеевски”, завършване на съдебната реформа и стабилизиране на парламентарната република.

Основна задача е освобождаване на върховете на съдебната власт от досегашните влияния върху нея чрез избор на нова парламентарна квота във ВСС и ВПС и нов състав на ИВСС, което изисква мнозинство от ⅔. Мнозинство от ⅔ изисква и изборът на състав на КПК.

2. Да се разработи и обяви план за консултации с останалите политически сили за съставяне и приемане на декларация на Народното събрание “За укрепване на парламентарната република чрез продължаване на реформите”, която да ангажира отговорността на политическите сили с:

- Завършване на съдебната реформа чрез приемане на нов Закон за съдебната власт и избор на парламентарна квота във ВСС, ВПС и състав на ИВСС, свободни от нерегламентирани влияния и пригодни да реформират и изчистят от корупция органите на съдебната власт;

- Попълване на ключови регулатори чрез процедурата от проекта за Споразумение от март т.г.;

- Реформа на службите за премахване на нерегламентираните влияния върху тях и въвеждане на ефективен демократичен контрол;

- Реформа на Изборния кодекс и Закона за политическите партии за укрепване доверието към изборния процес.

3. Ако на база тази декларация има мнозинство за реформи, да бъде приет и обявен план за преговори за споразумение за излъчване на кабинет с ограничен мандат (само реализирането на горните реформи) и за ограничен срок (9-12 месеца), като в задачите му влиза и продължаване на европейската интеграция на България и затвърждаване на геополитическата ни ориентация. След одобряване на този план ПП-ДБ може да вземе окончателно решение по отношение подкрепа за излъчване на правителство с третия мандат.

Все пак от „Да, България“ уточняват, че ако 50-ото Народно събрание не успее да излъчи правителство, предложенията им трябва да се превърнат в траен модел за ангажирането с отговорност за управлението на страната от страна на ПП-ДБ по формулата “подкрепа срещу реформи”.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  4038

  2

  Moirae

  09.07 2024 в 11:39

  Ватникът в президентството се надява да договори правителство ДПС, ГЕРБ, ИТН. Изчаква ДПС.

  60

  1

  Far Rider

  09.07 2024 в 10:29

  Явно на другаря генерал някои неща не са му ясни. Има си Конституция и е там ясно е написано: втория мандат се дава на втората по броя на спечелените гласове партия.
   
  X

  Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)