Атанас Славов би подкрепил номинацията на Десислава Атанасова за конституционен съдия

Правосъдният министър очаква основните промени в Конституцията да бъдат потвърдени и защитени от КС

OFFNews 16 януари 2024 в 11:57 793 0

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Атанас Славов

"Очаквам подкрепа и защита на приетите основни текстове в конституционните промени", каза пред Би Ти Ви правосъдният министър Атанас Славов по повод вече образуваното дело в Конституционния съд по жалба за противоконституционност на промените в основния закон.

По думите му решение на КС по казуса може да има най-рано през пролетта.

Атанас Славов каза, че няма основания да се твърди, че с текстовете се променя балансът на властите, за което е нужно и Велико народно събрание. Министърът добави, че не очаква да паднат и текстовете за двойното гражданство.

Подкрепа за Десислава Атанасова

По повод двете номинации на "сглобката" за конституционни съдии -  Борислав Белазелков и Десислава Атанасова, той заяви, че ако е в парламента, би ги подкрепил. Министърът се аргументира с това, че винаги е последователен в действията си, а и това решение е лидерско. Той прогнозира, че групата на ПП-ДБ ще подкрепи кандидатурата на Атанасова, защото в противен случай лидерските решения ще се подложат под въпрос. На този фон гилдията масово критикува номинацията на Дeсислава Атанасова заради липсата на магистратски опит.

"Освен дългия юридически опит за КС е много важно да има и политическа сензитивност, защото голяма част от решенията, които се вземат, са политически и стратегически", каза още Славов.

Правосъдният министър изтъкна, че политическият фактор е важен, но той не може и не трябва да бъде водещ мотив. Той каза, че на предстоящото изслушване на кандидатите за КС в четвъртък е важно всички важни въпроси да бъдат зададени. Атанас Славов каза, че кандидатите трябва да дадат отговори на въпросите как ще гарантират политическата си независимост, ще могат ли да се противопоставят на натиск, и какъв е юридическият им стаж.

Той добави, че може би най-важното дело за годината в Конституционния съд ще бъде по жалбите за противоконституционност на промените в основния закон. По думите му, ако Десислава Атанасова стане конституционен съдия, то тя не би следвало да си прави самоотвод по това дело, каквито призиви вече се чуват. 

Нов Закон за съдебната власт до ротацията

Правосъдният министър заяви, че в момента се подготвя новият ЗСВ. Нагласите са текстовете да са готови преди ротацията и да влязат за гласуване в парламента през март или април. 

През следващите месеци ще бъдат избрани и членовете на новата Антикорупционна комисия.

Славов добави, че е поел ангажимент за съдебната реформа, но по думите му до този момент с него не са водени разговори за оставането му в Министерски съвет и след ротацията. Той добави, че към момента е усещал само положително отношение към работата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!