Атанас Семов: У нас има борба кой да управлява корупцията, а не кой да се бори с нея

Резолюцията на ЕП не бива да потъне в пушилката на джипа, смята конституционният съдия

OFFNews 10 октомври 2020 в 10:07 10675 5

В България има борба кой да управлява корупцията, а не кой да се бори с нея. Тази констатация направи конституционният съдия Атанас Семов. 

"В правосъдната система на България работят изключително много качествени и почтени хора, но има и такива, които правят всичко възможно тя да е спъната в някои случаи. Въпросът обаче не е кой, а защо. Има политически и правни механизми, които позволяват това, и знаем част от тях. Знаем за това как е възможно избирателно да се проверяват едни сигнали за корупция, а други да не се забелязват. Избирателно да се проверяват едни записи и снимки, а други не. Това са проблеми, които Брюксел вижда и на които поставя съвършено ясната диагноза – несъвместими с европейската ценностна система", бе категоричен съдията пред бТВ.

Според него трябва да се притесняваме и от това, че българската власт непрекъснато лъже гражданите си и Европа за реформи, промени и напредък.

"Шамарите трябва да се раздават с думи и политически оценки. Това направи и Брюксел на два пъти тази седмица. Това, което видяхме и чухме, е, че България е орезилена. Европа отдавна вижда и разбира, но вече е готова и да действа", коментира Семов.

Докладът на Европейския парламент трябва да се чете като насърчаващ българската нетърпимост към безобразията. Той не може да реши проблемите в България, но може много ясно да насърчи решаването им, посочи още конституционният съдия. И допълни, че не била резолюцията на ЕП да "мине тихо като през пустиня и да потъне в пушилката на джипа".

"Резолюцията на Европейския парламент е едновременно шамар и надежда – подкрепа за европейската нормалност в България и е време да се върнем към нея", смята Семов.

Конституционният съдия определи промените в основния закон, които внесе в парламента ГЕРБ, като "конвулсия на политическия режим".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3232

5

tarabata

10.10 2020 в 14:10

Без схема не може. Важното е за какво я ползваш. В тиквената кочина просто липсва върховенство на закона, не че при луканов или костов го е имало!

6589

3

stanimir_13

10.10 2020 в 12:30

Политическата система е така конструирана, че се самопочиства от достойните и честните. Е. Остават другите желаещи.

3232

2

tarabata

10.10 2020 в 11:31

Не са свършили достойните и умни хора, просто погледът им е насочен в друга посока и не им се занимава с тази помия и крадливи помияри.

4022

1

Нима в България са свършили честните и морално чистите личности,а са останали само КРАДЦИ.
 
X

Да помогнем на украинските деца!