Атанас Пеканов е най-младият ''стар'' служебен министър в кабинета на Радев

Ружа Райчева 01 август 2022 в 15:35 2166 0

Атанас Пеканов

Снимка Прессекретариат на президентството

Атанас Пеканов

31-годишният Атанас Пеканов за трети път става служебен вицепремиер по управление на европейските средства.

По-рано днес президентът Румен Радев съобщи, че утре ще разпусне 47-ото Народно събрание и обяви състава на служебния си кабинет. Предсрочните избори ще се състоят на 2 октомври.

Атанас Пеканов е роден през 1991 година в Атина, Гърция. Учил е в една от най-добрите езикови гимназии у нас - 91-а Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ в София. Завършил е бакалавърска степен по икономика във Виенския икономически университет и магистратура по икономическа политика в University College London.

Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания във Виена, Австрия, и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес. Преди това е работил в Европейската централна банка във Франкфурт, Германия. Завършил е бакалавърска степен по икономика във Виенския университет по Икономика и бизнес и магистратура по Икономическа политика в University College London.

Докторант по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес с фокус върху темите парична и фискална политика. Два пъти е избран за стипендиант на Българската народна банка - 2015 и 2019.

През 2019 г. печели стипендия „Фулбрайт" и посещава икономическия факултет на университета "Харвард", където работи върху дисертацията си в сферата на паричната политика.

Член е на Инициативата за млади изследователи на Института за ново икономическо мислене. Член е на Съвета за икономическо и социално развитие към президента на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови