Атанас Атанасов: Президентът даде мандата на БСП, за да е сигурен за актуализацията на бюджета

OFFNews 29 август 2021 в 12:39 6505 2

Президентът даде последния мандат на БСП, за да има време за актуализацията на бюджета. Това каза по БНР Атанас Атанасов, заместник-председател на парламента и съпредседател на „Демократична България“.

„Трябва да стане чудо, за да може да бъде реализиран мандатът на БСП, при условие, че Слави Трифонов заяви, че няма да даде подкрепа“, коментира той.

Според него не може да бъде осигурено мнозинство за съставянето на това правителство и всичко оттук нататък е предизборна кампания.

„Не знам дали ние трябва да участваме в предизборна кампания на БСП. Това е абсурдно“, коментира той.

„Тази покана малко ми звучи като призовка“, допълни Атанасов за поканата на БСП към неговата партия, която била дошла през медиите.

Ако имаше шанс да бъде съставено правителство, трябваше да направим всичко възможно, включително публични срещи с БСП, за да се търси решение на кризата, отбеляза той.

По думите на Атанасов било е изначално ясно, че няма шанс при третия мандат да се създаде правителство:

„Лентата беше отрязана миналата вечер, когато Слави Трифонов даде интервю, тоест Националната телевизия отиде в неговия офис и той заяви, че няма да дадат подкрепа. Там имаше други интересни неща – той каза, че след следващите парламентарни избори правителство трябва да има на всяка цена и призова към смирение. Аз да питам: а защо при този парламент да няма правителство на всяка цена, като те са първа политическа сила и имат председател на НС, получиха най-важните комисии в парламента. Защо сега не?“

Според Атанасов на политическите партии на протеста, без никакви преговори и разговори от страна на ИТН, е бил сложен на масата „един непригоден състав на Министерски съвет“ и това е „съборило нещата“.

„Аз останах с впечатление, че се правеше всичко необходимо, за да се провали този мандат.“

Според Атанас Атанасов от ДБ са постъпили отговорно, защото не са допуснали подмяна:

„Да бъде избран от НС състав на МС, на хора, на които ще им бъдат натискани, образно казано, копчетата да вземат решения.“

„Има златно правило в политиката – подкрепата се търси, тя не се носи на тепсия“, обобщи Атанасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

1

yoghurt

29.08 2021 в 13:01

Никой рационален индивид няма да иска на потретни избори, когато е ясно че ще изгуби рейтинг... освен ако не иска тъкмо да изгуби рейтинг... Като добавим, че Слави искрено се учудиха на силният си резултат първият път, и веднага прокараха промени за да се улесни провеждането на избори (машинното гласуване е в пъти по-лесно от това с бюлетини) ... Мисля че е ясно. Явно целта на Слави не е била да бъде управляващ, а да бъде балансьор, такава роля му е отредена. И докато не се състави парламент с подобна конституция, което е ясно че следващият път ще стане - категорично ИТН няма да могат да направят правителство, няма да съберат протестно мнозинство каквото имаше в този парламент - кой мислите ще дойде на бял кон... Това ли е била целта?