Атанас Атанасов оглави временната комисия за българското гражданство

Кристина Минчева 14 февруари 2024 в 16:13 1117 0

Атанас Атанасов

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Атанас Атанасов от ПП-ДБ

Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) оглави временната комисия за проверка на факти за дейността на Глеб Мишин за евентуално неправомерно представяне на българско гражданство. За зам.-председатели бяха избрани Валентин Радев от ГЕРБ-СДС и Цветан Енчев от ДПС. 

В мотивите на проекторешението е посочено, че решението за създаване на комисията се базира на данни, изнесени от публикация в сайта "Медиапул" на 07.02.2024 г. , в която се твърди, че в 4000 преписки за предоставяне на българско гражданство на чужденци от страни в бившия Съветски съюз са използвани "очевидно" подправени документи" (включително фалшив акт за раждане за български произход, документи върху еднотипни бланки с поредни номера, попълнени с един и същи почерк и т.н.), като в евентуалната схема е участвал чуждестранният гражданин с руски произход Глеб Мишин. Заявява се също, че въпросните документи са минали през проверка от ДАНС, като за огромното мнозинство от тях не е бил установен проблем.

Твърди се още, че тази "фабрика" за производство на български граждани е работила безпрепятствено години наред, макар че службите са знаели за нея.

Временната комисия има за цел да проучи и установи всички факти и обстоятелства, свързани с "фабриката за български
паспорти на митичната фигура Глеб Мишин", на какви нива е пробивът в националната ни сигурност и в колко от тези над 4000 преписки за получаване на българско гражданство се съдържат документи с невярно съдържание.

Комисията ще работи 3 месеца и ще излезе с доклад за резултатите от дейността си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика