Атанас Атанасов намекна, че ДБ иска промени в МВР

Бойко Рашков си върши работата. Той е професионалист, юрист с дълъг опит в областта на разследването. Но дали този главен секретар (на МВР), който беше назначен бързо и тихомълком, трябва да остане на тази позиция, запита зам.-шефът на НС

OFFNews 05 декември 2021 в 11:39 5237 2

Преговарящите формации - "Продължаваме промяната", "Демократична България, БСП и "Има такъв народ", наистина са обсъждали варианта председателят на парламента да е на ротационен принцип и първият, който да заеме този пост, да е Корнелия Нинова, потвърди съпредседателят на ДБ и зам.-шеф на парламента Атанас Атанасов пред БНТ. 

Това е бил един от вариантите, по-късно ПП са се спрели на Никола Минчев. От думите на генерала се разбра, че "можеше да бъде подкрепен и вариант с Нинова" начело на НС.

Около 90% от местните структури на ДСБ са казали, че ДБ трябва да участва в мнозинството за съставяне на кабинет с мандата на ПП.

"Ние с Христо Иванов смятаме, че лидерите на политическите сили, които ще формират мнозинството за избор на правителство, е добре да останат в парламента. Нека да изпратим в правителството доказани експерти в своите области и да засилим сериозно парламентарния контрол върху дейността на изпълнителната власт, за да бъдат затворени всички пробойни за източване на обществените пари, всички кражби, да бъде ограничена корупцията. За да се вдигне авторитетът на парламента, мястото на политическите лидери е там", посочи Атанасов. 

Според него на този етап нищо за правителството не е договорено. В следващата седмица може би ще се очертае някаква рамка, включително и за скелета на МС. 

"Сигурен съм, че преди Коледа България ще има ново правителство", каза ген. Атанасов.

На въпрос как ДСБ ще обясни на избирателите си, че ще играе с БСП той отговори така:

"Ние преговаряме за правителство с ПП и ще отстояваме нашите позиции пред тях. При тази конфигурация на парламента ни е ясно, че без гласовете на БСП това не може да се осъществи. Но преговорите с БСП ги водят "Продължаваме промяната".

По думите на Атанасов секторът "Сигурност" има нужда от определени баланси. Назначените от служебното правителство в нея ще останат или поне някои от тях. Затова в НС трябва да има хора, които през парламентарния контрол, да поискат сериозни реформи и контрол да не се злоупотребява с властта в сектора. Идната седмица трябва да бъде прегледана внимателно програмата на бъдещия кабинет, за да се види дали бележките, направени по секторни политики, са отразени в нея.

Според Атанасов трябва да се направят сериозни промени в областта на използване на специалните разузнавателни средства, да бъдат ограничени органите, които ги прилагат и основанията за прилагането им, защото "много бързо забравихме, че м.г. по време на протестите имаше тотална злоупотреба с тях".

"Бойко Рашков си върши работата. Той е професионалист, юрист с дълъг опит в областта на разследването. Но дали този главен секретар (на МВР), който беше назначен бързо и тихомълком, трябва да остане на тази позиция? Дали другите професионални ръководители на МВР имат качества за това?", запита председателят на ДСБ.

Той се зарече да не допуска герберски пробив в "Демократична България", защото новата опозиция ще се опита да разклати мнозинството и правителството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови