Асен Василев за записите: Ако една стотинка бяхме отмъкнали, щяхме да сме арестувани

Оцапахме се като оставихме ГЕРБ да подкрепят кабинета "Денков", заяви съпредседателят на ПП

Ружа Райчева 06 юни 2024 в 18:01 4254 5

Съпредседателят на ПП Асен Василев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Асен Василев

Цялата дълбока държава играе срещу нас в момента. Ако бяхме взели една стотинка незаконно, вече щяха да са ни арестували - с цялата тяхна прокуратура, съд и служби. Ако една стотинка бяхме взели, вече щяха да ни арестуват и нямаше да сме по телевизорите.

Това заяви пред bTV съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Той коментира изтеклите по време на предизборната кампания записи на вътрешни разговори между лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), както и обвиненията към него и Бойко Рашков покрай скандала със снимките с пачките и пудела.

"Мислите ли, че ако всичко това беше вярно, то нямаше да бъде използвано срещу нас? То беше показано по телевизията, но нито едно обвинение не беше доказано", заяви Асен Василев. На въпрос за един от записите, на който се чува как казва, че "ПП имат с неофициален кеш", Василев каза: "Водили сме разговори, че ги нямаме тези пари."

Бившият финансов министър направи равносметка, че за последните пет предсрочни парламентарни избори ПП са съставили редовни правителства два пъти, въпреки че не са разполагали с мнозинството гласове. По думите му този път ПП-ДБ са били наясно, че ще събират негативи, но са го направили, за да се приеме държавният бюджет и за да бъде започната съдебната реформа.

"Оцапахаме се, защото позволихме на ГЕРБ да подкрепят кабинет с акад. Денков. Имахме избор да отидем в опозиция. (...) Ако искахме партийни квоти, още щяхме да сме на власт. Ние искахме честни конкурси", заяви Асен Василев.

Той каза, че вторият транш финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост не идва в България, защото има четири заседнали законодателни инициативи в парламента, сред които правилата за приемането на реформираната Антикорупционна комисия и Законът за личния фалит, по който работят банките и колекторските фирми.

"Чувахме как било трудо, трябвало да се мисли, не били съгласни някакви групи хора. А сега в предизборната кампания служебният кабинет се опита да ни върне към модела на постната пица с пенсиите", заяви Асен Василев.

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1005

    5

    Sanata

    07.06 2024 в 10:39

    За да тролят и хейтят ППДБ, може би? За да пишат по пет поста с по 2-3 думи всеки? Защото си нямат друга работа и нямат какво смислено да кажат? Защото са платени да тролят? Защото са малки злобни човечета, които животът ги е подкарал отляво и отдясно и все някъде трябва да си намерят отдушник?
    Ти си избери Малус.

    405

    4

    Telluris Malus

    07.06 2024 в 09:33

    alfakentavur:
    Защо, да не е забранено нещо? Според теб защо ли са се регистрирали?

    405

    3

    Telluris Malus

    07.06 2024 в 09:32

    Асен Василев най-добре да мълчи.

    50

    2

    Far Rider

    06.06 2024 в 19:44

    Асен Василев не си струва даже да бъде коментиран.

    2550

    1

    alfakentavur

    06.06 2024 в 18:08

    На бас, че всички регистрирани през миналия месец ще се из... кажат.
    И задължително един сюнгер.