Асен Василев с поръчение към министрите за 2024 г: Оптимизирайте максимално администрацията!

Александра Маркарян 10 юли 2023 в 11:22 1772 0

Асен Василев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Асен Василев

Задача за оптимизация на администрациите си поставя министърът на финансите Асен Василев на колегите си по време на правителственото заседание на 5 юли. Докато обсъждат проектобюджетите за 2023 г. и той потвърждава, че същинските политики на кабинета ще са заложени в бюджета за 2024 г., Василев се обръща с молба към останалите:

"Моята молба е за бюджет 2024 г., когато със сигурност ще има политика по доходите, да предвидите и да прегледате много внимателно дейностите, които се вършат, структурата и как можем да повишим ефективността на организацията. Като това не означава задължително намаляване на щатните бройки, на някои места може да означава увеличаване на щатните бройки. Просто спрямо спецификата на работата да се оптимизира максимално състава, който може да се използва и той да бъде разтоварен от несвойствени дейности, както много често се случва, и за да може да си върши истинската работа и да получава достойно възнаграждение".

От стенограмата става ясно, че премиерът Денков подкрепя искането, като подчертава, че това е трудна задача, "но може би ще е една от най-важните", защото "ако успеем да направим така, както говорихме за ефективността на администрацията, така ще можем да говорим и за много по-добра ефективност, насоченост и полза от съответните социални мерки и затова призивът ми е да работите много тясно в тази посока с министъра на труда и социалната политика".

Василев определя проекта за 2023 г. като балансиран, "който ни помага да се разполагаме според чергата си" и отправя още един апел, свързан с капиталовите разходи:

"Въпреки намаляването на капиталовите разходи, тази година оставаме с капиталови разходи в бюджета над 8,2 милиарда лева. Много бих се радвал това да се изпълни, защото това са инвестиции, които ще донесат допълнителен растеж на икономиката. За съжаление, последните 15 години ние не изпълняваме капиталовата част, и то в големи размери. Средно между 15 и 30% от капиталовите разходи не се инвестират.

От гледна точка на МФ в края на годината, това е донякъде добра новина, тъй като помага дефицитът да е по-нисък от планирания, но това е изключително лоша новина за развитието на българската икономика, защото това системно недофинансиране, неизвършване на инвестиционните дейности, които са предвидени и са финансирани, всъщност води до забавяне на икономиката и на икономическия растеж и до изоставане на страната.

Така, че моята молба към Вас е всичко, което сме финансирали като капиталови разходи, да успеете да го инвестирате тази година и да си прегледате процесите, процедурите, и то не просто да се инвестира, за да се инвестира и да се похарчат едни пари, а да се инвестира с краен резултат, който българските граждани могат да ползват".

Министърът на финансите адресира и напрежението в МВР заради липса на предвидено увеличение на заплатите с 10%, както искат синдикатите - подкрепено и от ресорния министър.

"Искам много да Ви благодаря за конструктивните разговори, които проведохме. Знам, че за някои от Вашите ведомства разговорите бяха тежки, защото политиката тази година да не се прави политика по доходите на ведомствата, които миналата година са получили увеличение, създава напрежение в част от ведомствата.

Знам, че има много претенции, има системи, където заплатите са наистина ниски или подсистеми, където заплатите са наистина ниски, но има и такива, където заплатите са доста високи и всъщност в бюджет 2024 година ще е смислено да се направи един преглед и балансиране на системите спрямо отговорностите, защото поне нашият предварителен анализ в Министерството на финансите показва, че не е проблем колко ресурс се отделя за държавните служители, една немалка част от проблема идва от това, че той е много неравномерно и донякъде неправилно разпределен, неефективно разпределен, което не означава, че няма да се даде повече ресурс, напротив, но нека да си свършим и работата вътрешно, защото най-лесното е да продължаваме да увеличаваме заплатите в едни неефективни системи. Политически това е най-лесно, но не съм сигурен, че това е най-добрия начин да се управлява държавата", казва Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков